Сюжетът на „Картоиграчите“ претворен в картина на Хубен Черкелов

- реклама -spot_img

Кристи‘с преоткрива изгубен шедьовър на Пол Сезан

 Сюжетът на „Картоиграчите“ претворен в картина на Хубен Черкелов

 

Преоткрит шедьовър на Пол Сезан е водещия акцент в първия пролетен търг на аукционна къща „Кристи‘с“ в категория „Импресионизъм и модерно изкуство“, който ще се състои на 1 май 2012 в Ню Йорк.

Събитието се превърна в топ новина с анонса за предлагането на считана за изгубена подготвителна акварелна скица (бодзето) на „Картоиграчите“ на Пол Сезан.

Видяна за последно на публично място през 1953г., творбата  излиза наяве от частна колекция в Тексас след близо 60 годишно забвение. Акварелната работа върху хартия е една от подготвителните скици на художника за творбата „Картоиграчи“ (Joueurs DES Cartes), серия от 5 картини, които френският модернист  създава между 1890-1896г.

Прецизно консервиран, със свежи и неувяхващи нюанси на синьо и охра, този омагьосващ поглед върху творческия процес на един от великите модерни майстори се очаква да достигне цена 15-20 млн. долара.

Сюжетът на „Картоиграчите“, претворен в картини на Хубен Черкелов може да бъде видян в Галерията за модерно изкуство София.

С характерния за артиста подход да взаимства личности и места от реални банкноти, в двете живописни платна, озаглавени 100 Francs Cezanne,  Хубен Черкелов  пресъздават образите от френска банкнота (100 франка), издадена между 1997 и 1998г.

Хубен избира да изобрази и двете страни на банкнотата от 100 франка. В едната живописна работа отдава почит към самия Сезан, а в другата поставя на преден план сюжета “Картоиграчите”, емблематичен за епохата и битието на френския импресионист.

Картините на Хубен Черкелов са изложени в Галерията за модерно изкуство до 27 май, в съвместна изложба с Греди Асса и скулпторът Павел Койчев.

- реклама -spot_img