Фортисимо Клас тръгва на турне

- реклама -

 

ТурнеМаксим Ешкенази, Веско Пантелеев-Ешкенази, Любо Нейков, Печенката и други музиканти и популярни личности
стават част от  концертите на Фортисимо Клас

Фортисимо Клас ще изнесе серия концерти на над 4000 деца. В рамките на програмата през последната година професионални музиканти влязоха в часовете по музика на четвъртокласиници и ги запознаха с музикалните инструменти от симфоничния оркестър.

 

Виртуозният диригент Максим Ешкенази, идеен създател на програмите от семейство Фортисимо (Фортисимо Фест, Фортисимо Клас, Фортисимо Фамили) пристига отново у нас, за да дирижира всички четири концерта в София и извън столицата. Специален гост на музикалните събитията е световната ни шампионка по бийтбокс Адриана Николова – Печенката. Със своите изпълнения тя изкарва спектаклите от рамките на класиката и показва, че тази музика може да бъде в отличен синхрон с младо изкуство като бийтбокса.

 

Първият концерт ще се случи в Разград (20.03), където Разградска филхармония “Проф. Димитър Ненов” и солистът Чавдар Вълков (цигулка) ще изпълнят както класически произведения от Вивалди, Бах и Бетовен, така и разпознаваеми теми от игри като Angry Bird и любими филми като от Star Wars до Spiderman. Водещ на първия концерт е харизматичният журналист, който сме свикнали да виждаме предимно рано сутрин – Виктор Николаев.

 

Следващата спирка от турнето на Фортисимо Клас е Стара Загора (22.03). Микрофонът на водещия е поверен на актьора Стефан Рядков, който от “Ку-ку” до днес е един от най-разноликите телевизионни и тетрални персонажи. Там Чавдар Вълков си партнира с музикантите от Държавна опера Стара Загора.

 

Зала “България” в София (27.03) ще се изпълни с деца, които попадат в ръцете на ветерана сред водещите на Фортисимо Клас – Любо Нейков. Актьорът за поредна година застава пред изключително взискателна детска публика, за да я разсмее, пък и да демонстрира едно пицикато. Веско Пантелеев Ешкенази ще солира и смайва със своя талант, а сцената на Фортисимо Клас е още едно място, което го събира с Печенката, след като двамата записаха парче по “Либертанго” на Астор Пиацола.  

 

Ден по-късно журналистът Ани Цолова води спектакъла на Форисимо Клас в Плевен (28.03). Чавдар Вълков отново излиза на сцената като солист.  Събитието е последното от серията концерти, в които ще зазвучат произведения, специално подбрани и съобразени с детската публика. Наред с класически теми и филмова музика, в програмата влиза и “Дяволски танц” на Добри Палиев, с който ще бъдат представени любимите на децата ударни инструменти.

 

Директор на Фортисимо Клас и организатор на всички събития е цигуларят Хари Ешкенази, който през последните години работи в посока по-атрактивно и полезно обучение по музика в началните класове. Концертите се организират специално за деца от училищата, които се включиха в програмата през 2012/2013 година.

 

 

Фортисимо Клас

  

Фортисимо Клас е новаторска програма за обучение по музика, насочена основно към учениците от трети и четвърти клас.

Традиционните учебни часове по музика са разнообразени по съвременен начин и са посветени на всеки един от деветте основни музикални инструмента oт състава на симфоничния оркестър, а именно: цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. По време на всеки урок вниманието на децата се насочва към устройството, историята и най-характерните особености на дадения инструмент, както и към многобройните негови приложения в различните музикални жанрове, както класически, така и съвременни. Лекторите са млади музиканти, които с отдаденост работят за оформянето на богата култура, критичност и музикален вкус у подрастващите.

Основен вдъхновител на Фортисимо Клас е диригентът Максим Ешкенази, който пренася у нас най-ценното от дългогодишния си опит в образователните програми в САЩ. Големият стремеж на организаторите и участниците е да възродят интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи.

Фондация “Америка за България” осигурява цялостно финансиране и оказва изключителна подкрепа за осъществяването на програмата както в София, така и извън столицата. Благодарение на нея часовете на Фортисимо Клас са безплатни за общинските училища, като всяко едно има възможност да кандидатства и да стане част от програмата.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моята булчинска рокля (откъс)

Излезе от печат сборникът „Моята булчинска рокля“, в който 44 неслучайни жени разказват своите съвсем истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова. Представянето на книгата...

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, обяви премиерът Борисов

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат...

79 ден на протеста: Изненада за Столична община

За 79-и път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...

Николо Коцев: Мислещите и работещите хора винаги успяват

„Надявам се, че скоро ще се намери лекарство и ваксина. Аз лично смятам, че до 5-6 месеца нещата ще се нормализират“, коментира...

Билярски: Драги Георгиев публикува документи за българина Гоце Делчев

Гоце Делчев се самоопределя като българин в цялата документация, която сме прегледали. Това заяви специално за БГНЕС историкът Цочо Билярски, който е...

Бяла и жълта боя, и яйца полетяха към сградата на ДПС

За 78-ми път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...