Формула 1

- реклама -spot_img

БНТ2БНТ2 е един от малкото обществени канали, излъчващи F1

През последните 10 години Формула 1 се превърна в едно от най-масовите спортни събития на планетата. Състезанията се следят от над 500 млн. зрители по света всяка година, с което спортът си съперничи с топ събития като Световното първенство по футбол и Олимпийските игри. Каналите, излъчващи всеки кръг, са предимно частни и платени сателитни оператори, т.е. състезанието се гледа срещу заплащане. Основната причина е в цената на правата за излъчване, която се увеличи неколкократно през последните години. В Германия, Франция и Великобритания правата за Формула 1 се предлагат на стойност, достигаща  80 млн. евро.

 

В момента Формула 1 е един от най-скъпите спортни тв продукти. Цената е изключително висока за всяка обществена телевизия. Поради това сублицензията /излъчването на състезанието на запис/ е единственият достъпен начин за обществена телевизия като БНТ да даде възможност на своите зрители  да наблюдават всички 20 състезания през 2012 безплатно по БНТ2. Състезанията се излъчват на запис със закъснение до 1 час след края на самото състезание според договора за сублицензия. Като обществена телевизия БНТ прави това, за да отговори на големия интерес на зрителите, още повече, че в България основен лицензоносител е частен платен канал.

БНТ е една от малкото обществени телевизии по света, които предоставят възможност за гледане на всички кръгове от календара на Формула 1. С изключение на Австрия (ORF), Италия (RAI) и Великобритания (BBC), нито един друг обществен канал не излъчва пълния календар на състезанията. Високите разходи за правата на Формула 1 станаха причина за промяна на договора за излъчване във Великобритания.  BBC раздели пакета за права с частен сателитен оператор. В програмната схема на BBC вече се излъчват на живо едва половината от кръговете, а другите – са на запис в обзорно съкратено предаване. Под различна форма на сублицензия Формула 1 се излъчва на запис от телевизионни канали в Бразилия, Чехия, Латвия, Литва, Естония, Унгария, Япония и Латинска Америка.

- реклама -spot_img