Филми за туризма

- реклама -spot_img

БНТ2 излъчва документална поредица филми за туризма

 

БНТ 2 стартира излъчването на телевизионна поредица филми за уроците на миналото и за това как България е създала своя морски туризъм  „№ 1- Туризмът!”. В първия епизод, озаглавен „Чешката връзка” тази вечер от 22:30ч. зрителите на БНТ2 ще видят един документален разказ за зараждането и развитието на идеята Варна да се превърне в международен морски курорт. Тръгвайки от братя Шкорпил и тяхната увереност, че морската столица и околностите й представляват прекрасно място за курорт, филмът проследява една особена чешка връзка в началото на развитието на морския туризъм у нас.

Проектът „№ 1- Туризмът!”, както и първият филм от поредицата – „Чешката връзка” ще бъде представен премиерно тази вечер от 18:00ч. в град  Варна (*виж в прикачената покана).

 

Целта на инициативата „№ 1 – Туризмът” е да съхраним за поколенията историческите факти за възникването на идеята за морски туризъм у нас, докато все още можем да документираме разказите на важни личности в тази сфера. Освен това, фондът на БНТ е неизчерпаем и единствен за момента източник на информация за този  начален период.           Всеки следващ документален филм от поредицата предполага тематична обособеност за конкретен курорт или населено място. Последващите епизоди в хронология са градът Бургас,  курортите „Дружба” – сега „Свети Константин”, 55-годишният „Златни пясъци”, „Слънчев бряг”, „Албена”, както и Несебър, Царево и всички други. БНТ2 ще представи не само курортите със световна слава, а и малките летовища, които допълват картината на морския туризъм, държавната политика за международното му развитие, създаването на кадрите, мястото на България като дестинация на световната туристическа карта. Във филмите ще говорят участници, очевидци и съвременници на събитията.

Автор: Бистра Варнева, редактор: Вилиана Иванова, оператори: Димитър Дермански, Илиян Матев, Неделчо Чавдаров, Деян Овчаров, режисьор по монтажа: инж. Светла Николова, музикален редактор: Румяна Ангелова.

Гледайте документалната поредица „№1 – Туризмът” и филма „Чешката връзка” тази вечер по БНТ2 от 22:30ч.!

- реклама -spot_img