ФИЛМЪТ „ПОСОКИ“ ОТКРИВА СЕДМИЯ СЕЗОН НА „ПЪТУВАЩО ЛЯТНО КИНО С БНТ1“

На 19 юли (четвъртък) от 21:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина по традиция стартират прожекциите от новия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1ׅ“. Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще бъде открито с филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев. Кинолюбителите ще имат възможността да се срещнат с екипа, работил по продукцията.
След почти 30-годишно отсъствие на българското кино от официалната селекция в Кан, миналата година филмът „Посоки“ беше избран в програмата на 70-тото издание на Международния филмов фестивал, където се състоя и неговата премиера. Лентата е отличена с десетки престижни награди, като преди дни спечели и наградата на публиката от Международния фестивал в Брюксел.
Филмът разказва шест истории, случили се в едно денонощие със шестима таксиметрови шофьори и техните клиенти. Едновременно комични и драматични, ситуациите в които те попадат олицетворяват не само „пъстротата“ на живота, но и „посоките“, по които поема българското общество.
Впечатляващ е и актьорският съства на продукцията, който включва едни от най-популярните имена от съвременното българско кино: Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов, Георги Кадурин. Неслучайно първото международно отличие за „Посоки“, по време на филмовия фестивал в Сараево през 2017 г., е наградата на журито за изключително художествено постижение на артистите.
Филмът „Посоки“ е ко-продукция на България, Германия и Македония и е подкрепен от Националния филмов център, Регионалния филмов фонд МДМ – Германия, Евроимаж и Българската национална телевизия. Сценарият е дело на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, монтажът е на Нина Алтъпармакова, художник на филма е Мария Койчева.
Освен „Посоки“ по време на откриващата прожекция, ще бъдат показани и още две продукции – късометражните филми „Батмобил“(продуцент „NO BLINK) и „Дебют“ на общоевропейската кампания „EU&ME“ на Европейския съюз.
Тазгодишното турне на „Пътуващо лятно кино на БНТ1“ ще представи безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната. Освен в столицата инициативата на БНТ ще гостува и в градовете Самоков (22 юли), Панагюрище (23 юли), Пирдоп (24 юли), Копривщица (25 юли), Карлово (26 юли), Пловдив (29 юли), Раковски (30 юли), Ямбол (31 юли), Стара Загора (1 август), Котел (2 август), Стражица (4 август), Дряново (5 август), Априлци (6 август), Русе (26 август), Исперих (27 август), Девня (28 август), Варна (29 август), Бяла (30 август), Бургас (1 септември), Царево (2 септември), Созопол (4 септември), и селата Орешак (Троянско, 7 август), и Лозенец (Бургаско, 3 септември).

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook – https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.

Проектът се осъществява с подкрепата на: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, ВОЛТАРЕН, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Издателска къща „ХЕЛИКОН“, NO BLINK, EU&ME

Start typing and press Enter to search