БНТ 2 ПРЕДСТАВЯ ФИЛМ ЗА СВЕТИ СЕРАФИМ

- реклама -spot_img

ФИЛМ ЗА ЖИВОТА И ЧУДЕСАТА НА СВЕТИ СЕРАФИМ
ПО БНТ2

На 26-ти февруари (петък) в катедралата „Св. Александър Невски“ тържествено ще бъде прославен като светец обичаният и почитан от православните християни архиепископ Серафим Соболев. БНТ 2 ще направи зрителите съпричастни на церемонията по прославяне и ще я излъчи директно от 8:30 часа. Същата вечер (26-ти февруари) обществената медия ще покаже от 21:30 часа пълнометражния филм „Архиепископ Серафим – Софийският чудотворец“.
Документалната лента разказва за живота и служението на човека и духовник Николай Борисович Соболев както през погледа на архивните снимки и документи, така и през свидетелствата на останалите малцина негови съвременници. Важна част са и разказите за чудодейните му молитви като свещенослужител приживе и години след неговата смърт. Реализция на филма отнема 30 дни, а точно една година след завършването му Руската православна църква обявява Серафим за светец. Първите предложения за канонизиране на архиепископа датират от 2007 г. Подготвителната работа по канонизацията продължава и през следващите години. През 2014 г. в кампанията се включва и БНТ, за да популяризира сред миряните търсенето на медицински доказателства за чудесата, които е извършил владика Серафим.
Сценарист и режисьор на филма „Архиепископ Серафим – Софийският чудотворец“ е Зоя Димитрова, оператор Александър Шопов. По филма работят още Александър Пламенов (режисьор по монтажа) и много доброволци.

За първи път в историята на Българската и Руската православни църкви, един светец ще бъде канонизиран от две църкви едновременно. Окончателното решение за канонизацията на архиепископ Серафим беше взето на Архиерейския събор на Руската православна църква, който се проведе на 2-ри и 3-ти февруари в Москва. На своето заседание на 5-ти февруари Светият Синод на Българската православна църква, взе решение тържественото прославление на новия светец да се състои на 26-ти февруари, денят на неговата кончина. Това ще е и дата, на която занапред в православния календар ще се отбелязва паметта на свети Свети Серафим – Софийски Чудотворец.

БНТ 2

- реклама -spot_img