Филм на Георги Любенов

- реклама -spot_img

Георги ЛюбеновБНТ с документален филм за масовия убиец Андерш Брайвик

 

“НОРВЕГИЯ: 22/7” е заглавието на филма на Георги Любенов от поредицата “В кадър”, който зрителите на БНТ1 ще видят на 9 април от 22:00 ч.

 

В норвежкото общество продължават дебатите дали масовият убиец Андреш Брайвик, отнел живота на 77 души на 22 юли 2011, е вменяем, дали е престъпник или психичноболен човек. Това става в навечерието на съдебния процес срещу него, който ще започне на 16 април в Осло след две независими медицински експертизи.

Екип на БНТ „изследва” на място отношението към личността на Андреш Брайвик. Журналистът Георги Любенов и операторът Иван Антонов посетиха Норвегия дни преди процеса в опит да разберат какво се случи в норвежкото общество след датата 22 юли, какви поражения нанесе кървавото събитие върху нацията и какви са очакванията на норвежците за възмездие и справедливо наказание. Изводите се оказват любопитни. Те показват не само чувствителността на скандинавската душа, но и разкриват дълбочината на демократичните ценности и хуманните разбирания на норвежкото общество. По свой начин то изолира Брайвик от полезрението си, партиите се обединяват и загърбват политическите различия, а премиерът Йенс Столтенберг излиза с призива “На атаките ние ще отговорим с повече откритост и повече демокрация”.

Екипът на БНТ посети остров Ютьоя – арена на кървавите събития. Зрителите ще видят историята на един от оцелелите младежи, по които Брайвик е стрелял – 17-сет годишния Магнюс Хоконсен. Филмът показва затвора, където в момента лежи Брайвик. Георги Любенов събира разнообразни гледни точки за събитието, разтърсило Норвегия – разговори с кмета на Осло Фабиан Станг, с генералния секретар на парламента Ханс Братесто, с дипломата Арил Санде и с номинирания за Нобелова награда норвежки писател Ларш Собю Кристенсен, който прие екипа на БНТ в дома си.

 

Да припомним, че на 22 юли 2011 г. крайнодесният екстремист Андерш Брайвик уби 77 души и нанесе невиждана върху Норвегия травма. Това е най-голямата терористична атака в страната след Втората световна война. Първоначално Брайвик взривява кола-бомба в правителствения квартал на Осло, а веднага след това напада и летния лагер на остров Ютьоя, където има годишно събиране на Младежката работническа партия. На острова избива 69 деца на възраст между 14 и 19 години. Дни преди началото на процеса срещу него Брайвик признава действията си, но не съжалява за тях. По думите му, той е искал да помогне на родината си, като се освободи от пагубния “мултикултурен модел”, който включва подчертана толерантност към емигрантите, вкл. и към мюсюлманската общност.

 

- реклама -spot_img