Край на “принудителните” харесвания във Фейсбук

0
114

харесвания във фейсбук

 

Интернет сайтове вече няма да може да принуждават своите посетители да “харесват” тяхното съдържание като условие да го видят или като изискване за участие в игра в социалната мрежа Фейсбук. Така отново ще се върне фокусът върху качественото съдържание и оригиналността в интернет и сайтове, които разчитат на лошите практики за привличане на фенове, ще трябва да измислят наистина интересни начини за привличане на последователи и привърженици.

С въвеждането на нови правила на Фейсбук вече се реже възможността за отчитане на висок ръст на посещенията, от която досега се възползваха много уебсайтове – както медийни, така и фирмени, за постигане на търговски цели.

Ударът е не срещу възможността да се печелят фенове и да се получават “харесвания“ на постингите, а по-скоро срещу начините, по които това се прави автоматизирано или тайно от потребителя.

“Промяната е от голямо значение, тъй като ще върне фокуса върху това, което винаги е имало значение в интернет – качественото съдържание, креативната визия и високата добавена стойност”, коментира Георги Костов, креативен директор в българската дигитална агенция eDesign.

По думите му, през последните години определени проекти чрез принудителното харесване преди дори да бъде видяно или чрез автоматично отчитане на глас, без такъв да е даден, са успели да изградят нереална аудитория, а интернет като цяло се пълни с множество уебсайтове с безсмислено съдържание, които разчитат единствено на лошите практики за привличане на фенове. “Напоследък се стигна до там, че потребителите на практика губят ориентация, от къде могат да достъпват качествено съдържание и авторитетът на цялата глобална мрежа страда“, смята Костов.

Една от промените е свързана с премахването на практиката “Like-Baiting“ – постинги, които изискват от потребителите да харесат дадено съдържание, без в резултат последните да получават някаква добавена стойност. Този тип постинги рядко са стойностни за читателите, но въпреки това получават много повече “харесвания“ от редица важни и интересни новини.

На прицел попадат също и практики като публикуването на подвеждащи линкове, а освен това ще бъде ограничен броят на уеб меметата/мемите (web meme), за сметка на качественото новинарско съдържание. Тепърва се очаква да бъде прекратен и методът “Fan – Gating“, който предполага потребителите да харесат дадено приложение, за да могат да го използват. Досега той най-често се използваше за привличане на „харесвания“ срещу участие в дадена социална игра, обясняват от компанията.

 

mediapool.bg

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.