Езерото с лилиите в Борисова градина

Борисова градина

Борисова градина

Езерото с лилиите в Борисова градина – основно сборно място на „Традиция в града –2015”

“Честит Рожден Ден на инициативата „Традиция в града” на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7), която обиколи през 2014г десетки населени места в страната”, пожелаха стотиците гости на празника посветен на българската носия.

През цялата 2014г. бяха заснети атрактивни фотосесии с носии от фондовете на музеи, частни колекции и самодейни състави. Те съставиха многобройните албуми, качени във фен-страницата

ttps://www.facebook.com/profile.php?id=1532081877033204&ref=ts&fref=ts

Кампанията цели популяризирането на красотата и разнообразието на традиционния български костюм от различните етнографски области. Организаторите от А.Р.И.З.-7 са водени от идеята, че съвременният българин, облякъл носия би оценил по-пълно нейната културна и естетическа стойност, като част от наследството, оставено от предците ни.

Ето защо, тази година Асоциацията се обръща към всички българи, от различни възрасти, с покана да обличат носии през почивните дни и да се снимат с тях на обществени места, като публикуват фотоматериалите във фен-страницата на инициативата. Събраният снимков материал, ще направи цялостен обзор на традиционните облекла по региони.

За 2015 година стартът на инициативата беше отбелязан с масово събитие край Езерото с лилиите в Борисова градина в Столицата. В него участие взеха танцовите ансамбли „Гоце Делчев” и „Хемус” – Враца, а техните емоционални изпълнения увлякоха публиката, да се включи в танците. Пеньо Иванов – председател на А.Р.И.З.-7 почерпи всички присъстващи с празнични погачи и още много вкусотии от хлебозавод „ЕЛИАЗ”, партньор на инициативата. Неин спонсор е бизнес дамата госпожа Славка Каравелова. Наши партньори са и „Балканика” , „Болкан флейвърс”. В широкото медийно отразяване на събитието се включиха екипи на БНТ, Нова ТВ, БГНес, Телевизия Европа, много електронни и печатни издания.

Екипът на А.Р.И.З.-7 благодари на всички за подкрепата и приветства желаещите да се включат от различин населени местана страната и българските общности в чужбина.

“Ние имаме възможност да посетим всички, които желаят, за да направим фотозаснемане и на техните носии” сподели шеф готвача Пеньо Иванов.