Европейският музикален фестивал с концерт на „Матеус пасион“

- реклама -spot_img

Европейският музикален фестивал с концерт на

„Матеус пасион“ в Страстната седмица

Специален гост за концерта ще бъде австрийският тенор

Виргил Хартингер

На Велики вторник дванадесетото издание на Европейския музикален фестивал в София продължава с представяне на „Матеус пасион“ от Й. С. Бах. Това едно от най-мащабните произведения от австрийския композитор, а пред българската публика ще бъде представено в оригинал и с продължителност 4 часа. Тази година Европейският музикален фестивал е част от Културния афиш на Столичната община, а патрон на събитието е г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя официално ще открие фестивала по време на концерта, който ще се проведе на 10 април от 19:00 часа в Аула „Максима“ на Софийския университет.

 

Специален гост на събитието ще бъде австрийският тенор Виргил Хартингер.Той ще излезе на сцената, заедно със солистите Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (алт), Петър Данаилов (баритон) и Пламен Бейков (бас). Участие в програмата ще вземат Камерен смесен хор при храм „Св. Троица“ и Камерен оркестър от инструменталисти солисти, с диригент на концерта Йосиф Герджиков. Представянето на „Матеус  пасион“ в България се организира от фондация „Бахово общество в България“ и „Кантус Фирмус“.

 

Пасионите на Бах са едни от най-значимите произведения на композитора. „Страсти по Йоан (Йоханес пасион)“ (1724 г.) и „Страсти по Матея (Матеус пасион)“ (ок. 1729 г.) са кантатно – ораториални творби на евангелската тема за страданията на Христос, предназначени за изпълнение на вечерните служби на Разпети петък през Страстната седмица. Известно е, че Бах пише 4 или 5 пасиона, но само тези два достигат изцяло до наши дни. Бах започва да композира „Матеус пасион“ през есента на 1728 година, когато получава известие, че приятелят му княз Леополд от Кьотен е починал. Творбата е изпълнена за първи път на Разпети петък, 15 април 1729 г. Дори и след като текстът е бил завършен, по него постоянно са се правили поправки. Днес драматичният план на „Матеус пасион“ е разчленен на поредица от около 24 сцени – в едните са описани Христовите страдания, в другите се споменават благочестиви размисли.

 

„Европейски музикален фестивал” по традиция се организира с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столична община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Литовски камерен оркестър, Будапещенски камерен оркестър и др.

 

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com.

- реклама -spot_img