Европейската нощ

- реклама -

2В Европейската нощ на учените, 27 септември 2013 г. (петък), Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей ще зарадва публиката с атрактивни предложения, отваряйки вратите на своята сграда на ул. „Московска” 6А от 18 до 22 ч.

Изложба „СПОМЕНЪТ ДИША. Проф. дфн Тодор Ив. Живков – човекът, ученият, учителят” в залите на Етнографския музей, първи етаж.

Тази изложба е нашият спомен за професор доктор на филологическите науки Тодор Иванов Живков. Спомен за човека и изследователя, който не се боеше да разрушава порядъка в науката, да полемизира с утвърдени теоретични модели, за учителя, който обичаше да въвлича своите събеседници, колеги и ученици, в научни дебати. Тя е нашият диалог с него в днешния ден, когато той трябваше да навърши 75 години.

Изложбата е фокусирана върху основни моменти от живота и дейността на проф. Живков. Тя не е само документална, нито само етнографска, още по-малко – механичен сбор от двете. Включените архиви, документи, снимки, лични вещи, предмети от бита, научни трудове, теренни тетрадки и др. диалогизират с експонираните етнографски материали от Чипровския край от колекциите на Етнографския музей към ИЕФЕМ при БАН и Историческия музей – Чипровци.

Изложба „120 ГОДИНИ НАРОДЕН МУЗЕЙ” в залите на Етнографския музей, втори етаж.

Историята и институционалното развитие на музея е проследена в изложбата чрез архивни документи и богат снимков материал. Посетителите ще се запознаят с първата инвентарна книга на музея и най-старите предмети, постъпили във фондовете му. Експозиционната дейност на музея през годините е представена с плакати, каталози и брошури от временните и постоянни експозиции на музея в страната и по света.

В изложбените зали пред посетителя се разкрива богатството и очарованието на етнографското наследство на българските етнически територии, както и на други етнически общности, обитавали българските земи – каракачани, арменци, роми калайджии и др. В последната зала посетителят ще види подаръци на царското семейство, сред които носия на царица Йоанна, подарена от българите в Прилеп през 1941 г.

Изложба на КНИГИ – класически научни изследвания от областта на етнологията и фолклористиката, в Огледалната зала, втори етаж.

Представяне на ФИЛМИ от поредицата ПОМАШКИ ПОРТРЕТИ” (1997) в Зала 19, втори етаж, начало 19 ч.

Филмите са част от проекта на Асен Баликси по визуална антропология в пиринското село Брезница, започнал като обучителен семинар за местните момчета и момичета през 1994 г. Прожекцията се предхожда от кратка презентация за Асен Баликси с основни моменти от неговата работа като учен.

Жените от Брезница
В този първи филм от серията „Помашки портрети” е представена женската гледна точка за ежедневието в селото от Зейнеб – майка на три дъщери и модерно ориентираната Фиданка. 

„Светът на стария Ибрахим”
Вторият филм от поредицата представя мъжката перспектива в лицето на Ибрахим, възрастен мъж, който говори за променящите се житейски условия и за възраждането на исляма в селото и на други места в България.

Автори: Асен Баликси (антрополог), Харалан Александров (асистент антрополог), Войчех Тодоров (камера), Ролф Хусман, Институт за научни филми, Гьотинген – Германия (продуцент)

Европейската нощ на учените 2013 се организира едновременно в цяла Европа с финансовата подкрепа на Европейската комисия, подпрограма „Хора“ на Седма рамкова програма за наука и технологично развитие. В България Нощта се реализира в рамките на проект K-TRIO.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моята булчинска рокля (откъс)

Излезе от печат сборникът „Моята булчинска рокля“, в който 44 неслучайни жени разказват своите съвсем истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова. Представянето на книгата...

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, обяви премиерът Борисов

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат...

255 са новите случаи на коронавирус у нас

255 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 5 047 PCR-теста през последното денонощие. Това е около 5,05 на сто от общия...

БНТ 3 ще излъчва 30 часа на живо от „Ролан Гарос“

Вижте мачовете на Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и всичко най-интересно от турнира в ефира на обществената телевизия   В периода 27 септември – 11...

Проблемите на онлайн обучението в „Рецепта за култура“ по БНТ 2

 В новия брой на предаването „Рецепта за култура“, на 26 септември от 18:00 часа па БНТ 2, водещият Юрий Дачев ще насочи вниманието към...

Мъжът, открил детето от Якоруда: Видях го легнало на пътя – Здравей, България (25.09.2020)

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...