ЕВРО 2012

- реклама -spot_img

ЕВРО 2012 ЕВРО 2012 на живо по БНТ

Днес на официално събитие в комплекс „Спортна София” в Борисова градина БНТ откри Европейското първенство по футбол с мач между отборите на БНТ и United Media Team. По време на събитието бяха представени водещите на спортните студия, коментаторите и кореспондентите, както и съдържанието на студийните програми.

Приятелската среща завърши с равен резултат 4:4, но след дузпи в края на мача победител стана отборът на United Media Team, а капитанът Найден Тодоров от в. „24 часа” получи специална статуетка.

Програмата на Евро’2012 по БНТ

Мачовете от финалите на европейското първенство по футбол УЕФА „Евро-2012” от 8 юни до 1 юли се завръщат в БНТ за първи път след 2004 година и 2 години след предаванията на „Мондиал 2010”, които постигнаха рекордно високи рейтинги.
Всичките 31 срещи за първи път ще бъдат показани на живо – 27 по БНТ1, 4 /от едновременните мачове в третия кръг на груповата фаза/ по БНТ 2 и целият комплект от двубои – в новата спортна интернет-страница на медията.
Допълнителната студийна програма към мачовете е цели 55 часа и е разделена по пояси: сутрин от 7:30 до 8.00 часа – „Днес на Евро-2012”, следобед – два часа преди началото на първи мач за деня – „Фензона прогнози”; студийна опаковка на мачовете с начален час 19:00 ч. и 21:45 ч. /те ще бъдат разделени от кратка емисия „По света и у нас”/, както и късен вечерен модул – от 23:50 „Фензона в полунощ”.
Поради бюджетни ограничения през първата фаза телевизията праща коментатори на стадионите само на осем ключови сблъсъка от 24-те групови мача: Полша-Гърция, Холандия-Дания, Германия-Португалия, Испания-Италия, Франция-Англия, Холандия-Германия, Португалия-Холандия и Англия-Украйна. Четвъртфиналите, полуфиналите и финалът ще се покрият изцяло от мястото на събитието.

Коментатори и репортерски екип

Мачът на откриването Полша-Гърция е поверен на доайена Петър Василев – Петела, който не е пропускал голямо първенство от 1992 година в Швеция, когато датчаните изненадващо покориха европейския връх. Цяло едно поколение зрители на БНТ от зрялата възраст го помни като шпикера с фразата „Господ е българин”, която навремето изрекоха с легендата Николай Колев-Мичмана. Финалният сблъсък в Киев на 1 юли ще бъде коментиран от Никола Ибришимов. За него това е трети световен и европейски шампионат.
Най-много „наряди” в Украйна и Полша има Ивайло Ангелов, за когото турнирът е четвърто голямо първенство, което коментира. Той ще е единственият представител на медията – заедно с репортерката Антония Близнакова и оператора Николай Балкански, който ще минава границата и ще работи в двете страни.
Дебютант на ХІV еврошампионат е варненецът Петър Иванов, който ще коментира на живо от стадиона срещата Германия-Португалия в Лвов. От София ще покрива мачове и Радостин Любомиров.

Студийна програма от София

В София продуцентски център „Спорт” в БНТ организира футболни студия четири пъти на ден. Първото 30-минутно е в сутрешния блок между 7:30 и 8:00 часа. Водещите Иван Петров и Валери Генов ще представят кой срещу кого ще играе в същия ден и кой как се е представил в предишния, както и целия калейдоскоп от събитията извън терените в двете страни-домакини.
От следващия модул – „Фензона Прогнози” в студио 5 дежурството до след полунощ поемат два екипа, които ще се редуват всеки ден с водещи двойки – мъж и жена, както беше на „Мондиал-2010”.
Два часа преди началото на всеки мач от деня във „Фензона прогнози” своите очаквания и прогнози ще споделят постоянните анализатори и специални гости. В този модул пратениците и кореспондентите на медията ще поднасят цялата предварителна информация за предстоящите двубои, пресконференциите на двамата треньори. Езикът на цифрите от статистиката и прогнозите ще оживее на огромния екран в студиото.
Трийсет минути преди и двадесет след мачовете от 19:00 и 21:45 часа ще вървят традиционните студия, в които ще бъдат дискутирани стартовите състави, тактическите схеми, актуални информации за града, за стадиона и гостуващите агитки, ще се анализират голове и спорни положения, ще се чуят и първи отзиви от играчи след мача.
Освен Пламен Марков в панела от постоянни анализатори се включват още Станимир Стоилов, Ангел Червенков, Павел Панов, Явор Вълчинов, Владимир Манчев, Вили Вуцов, Милен Радуканов, Михаил Мадански и други треньори и играчи.
Във „Фензона в полунощ” от 23:50 ч. в студиото ще влизат специални гости. Това са известни футболни и спортни хора, обществени персони и посланиците на страните, играли същия ден. Те са канени заедно с членове на семейството – децата и съпругите, които ще разказват за отношенията в семейството и за избора им в живота да бъдат със или без, във или извън футбола и спорта.
Благодарение на БНТ2 телевизията ще имат възможност да покаже пряко и осемте сблъсъка от третия кръг на груповата фаза, които задължително се изиграят по едно и също време. Така на зрителите няма да им се налага да остават да гледат четири срещи на запис след полунощ, както се случваше досега. На 16 юни от 21:45 часа зрителите ще избират измежду Гърция-Русия /БНТ1/ и Чехия и Полша. Ден по-късно едновременно във втора група започват Португалия-Холандия /БНТ1/ и Дания-Германия. На 18 юни по едно и също време играят Хърватия-Испания /БНТ1/ и Италия-Ейре. В последния ден решителните късни сблъсъци са Англия-Украйна /БНТ1/ и Швеция-Франция. Медията си запазва право да промени този избор с оглед класиранията в групите.

Ексклузивност на картината от Полша и Украйна

БНТ е предупредила другите тв оператори, че няма да може да излъчват кадри в новинарските си предавания от мачовете в Полша и Украйна, освен ако не закупят права затова, съобщи главният продуцент на спорта в БНТ Методи Манченко.
„БНТ предложи на всички телевизии да закупят пакет, който да им осигури кадри от мачовете за нуждите на информационните емисии и на обзорните спортни блокове – каза още Манченко. – Направи го само една телевизия, която единствена ще има право да показва головете. Всички останали родни канали, които пуснат картина от Евро 2012, ще бъдат в нарушение на авторското законодателство.”
Изключение е финалът в Киев. Тогава другите канали ще могат да покажат в новините си до 90 секунди с логото на БНТ. Останалите срещи комерсиалните телевизии ще могат да отразяват само със снимки, но не и с жива картина. Същото важи и за спортните интернет сайтове. Изискването е на европейската футболна федерация УЕФА и произтича от нормативни документи у нас – ЗРТ и актове на СЕМ. Събраната информация за нарушения ще се предаде на юридическия департамент на УЕФА, който след това ще преследва нарушителите. Правният отдел на БНТ също ще подаде сигнали срещу евентуалните нарушители до компетентните институции у нас.

- реклама -spot_img
Previous articleНов член на СЕМ
Next articleЕвро-2012