Етюди и приятели

Второто издание на Фестивала „Етюди и приятели“ с четири премиерни спектакъла за България

 От 17 юни до 01 юли ще се проведе второто издание на Фестивала „Етюди и приятели“, който тази година включва в програмата си общо седем представления и една изложба.

Четири от спектаклите ще бъдат премиерни за България.

На 20 юни от 19:30 г. Concealed Party на хореографката и изпълнителка Тана Манева, ще постави началото на програмата на фестивала в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Concealed Party се гмурка в подсъзнанието, процес, който започва от нулата – интуитивен, абстрактен и ирационален. От хаоса се ражда редът. Concealed Party отваря врата между два свята – реалния физически и вътрешния неразгадаемо приказен свят. Интерпретацията на японския танц Буто, която Тана Манева прави, е впечатляваща.

Тана Манева завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София, България. Тя учи Буто в Subbody Butoh School в Дхарамсала при японския учител Rizome Lee. Преди заминаването си за Стокхолм, Швеция през 2001, Тана работи в различни български театри. Тя е един от основателите на артистичната група „Театър за нови форми” (София), с която пътува из цяла Европа. Тана Манева развива свой собствен сценичен език, смесица между Буто, пърформанс и театър. Една от големите теми, с които се занимава, е човешкото его и личност противопоставени на вътрешния свят на сенките. Заедно с композитора Рикард Боргард тя работи по различни проекти в Театър Гильотин, Швеция, както и на много други места по света. През 2013 г. основава в Стокхолм собствената си арт платформа Сахайо Продъкшън Група.

На 22 юни от 19:30 ч. програмата на Фестивала продължава с „Високо там горе“ по текстове на Анна Ахматова, по повод 50 години от смъртта й.

„Можем ли днес да разберем една биография започнала с карети, екипажи и шумоленето на роклите в града на Достоевски и завършила в Ленинград.

Ние ви каним не на история от миналото – то не ни принадлежи, каним ви да станете част от една история за нас самите. Поезията е образ на света какъвто е бил – е – и ще бъде”, казва режисьорът Крум Янков.

26 и 27 юни от 19:30 ч. са дните за премиерното представление „Тук долу всички люляци умират“ на Галина Борисова – една от най-значимите фигури в полето на съвременния танц в България.

Бих могла да ви кажа какво съм изследвала, ако не бях чела Марсел Пруст и не бях обсебена от музиката на Рихард Вагнер и Ленард Коен. Сега се чувствам толкова несигурно танцуваща, че несигурността ми принадлежи към един друг свят. Бих могла да ви кажа какво съм изследвала, ако знаех. Но тъй като всичките ми предположения могат да бъдат оспорвани, няма да ви напрягам с обяснения дали „обектът се връща от дълъг път през тясната рамка на половинчато отворена врата, безкрайно отдалечен, в цвят съвсем различен, кадифен, със сияние на някаква намеса на светлина, или се появява, танцува, но принадлежи към един друг свят”.

Бих искала да говоря за любовта, ако знаех и бих могла да я опиша. Бих искала да зная повече за смъртта, която често ни тормози поради несигурността си да се случи в идеалния за нас вариант.

Няма да мога да ви кажа и какво е за мен тъгата, тъй като съм я изоставила дотам, че да не ми се мярка повече пред очите и не допускам за дълго да се завръща. Бих могла да кажа и какво е за мен изкуството, въпреки че не е скромно да изказвам преценката си за което и да е произведение.“ (Галина Борисова)

The Victory Day (или “ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА” по песента на руския естраден певец Лев Лещенко от 70-те години) изследва образа на „революцията” като сценично събитие. То вкарва в зрелищна игра знаци на политически и обществени революции от изминалия век до днес, преоткривайки тяхната театралност през добре познати трикове и средства на театралния апарат. Така революцията се оказва автоматизирана машина, задвижвана от състояния на ентусиазъм и разочарование. Възможни ли са все още революции днес, когато тяхната театралност изглежда е станала водеща и ги превръща в „спектакъл”?

Представлението е носител на наградата на публиката Jardin d’Europe  от Международния фестивал за съвременен танц  ImPulstanz-Vienna.

The Victory Day, на Вили Прагер в сътрудничество с Ива Свещарова, ще бъде на 29 юни от 19:30 ч.

 На 30 юни между 16 и 18 ч. ще се проведе уъркшоп на Цвета Касабова.

Цвета Касабова е хореограф, дизайнер на костюми и визуален артист, работещ в жанра на инсталацията, която живее и работи в САЩ. През 2012 г. е посочена от Dance Magazine за една от „25 to watch”. Има три магистърски степени и преподава в Мичиганския университет. Като изпълнителка е работила с много бележити хореографи. Работата й е представяна в Америка и Европа, а в като хореограф и изпълнител е печелила множество награди. Цвета вярва, че танцът е визуална форма на изкуството, като фокусът на нейния интерес е работата с пространството – и като хореограф, и като дизайнер. Последните проекти на Цвета Касабова са свързани с наскоро придобитото артистично пространство в Детройт ANDY, което предлага големи възможности за творчески процес и колаборативна работа, основно с  приятелите й от Shua Group.

За записвания: dnk@ndk.bg

 На следващия ден – 01 юли от 19:30 ч. отново в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс за първи път ще гостува премиерната за България колаборативна работа на Цвета Касабова и Химо Валнер (Австрия)-  To Scale & Be Well.

 В същия ден програмата на фестивала завършва с Невъзможност в най-чист вид | Фрагменти в движение на хореографката Стефания Георгиева. Невъзможност в най-чист вид | Фрагменти в движение  е работа, която изследва невъзможността като форма на надежда, копнеж, желание и същевременно като слабост, уязвимост, деструктивност, безсилие, неосъществимост.

Фестивалът „Етюди и приятели“ 2017 е инициатива на фондация Етюд и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в партньорство с галерия Етюд и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс.

Спектакълът Concealed Party е част от програма „Mигриращото тяло“ на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г.

 

Start typing and press Enter to search