Джаз ФМ представя песен на Йосиф Цанков и 11 джаз стандарта на концерт-разговора с Лени Вълкова

Събитието е на 4 септември от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“


          
      Лени Вълкова ще претвори емблематичната си песен „Тихо гасне тая вечер“ от Йосиф Цанков заедно с неговия внук Вили Стоянов на срещата-концерт на 4 септември в Литературен клуб „Перото“. Събитието е организирано от Джаз ФМ и НДК. Първата българска джаз певица ще разкаже за живота си, за утвърждаването и развитието на джаз сцената ни и ще изпълни общо 12 песни. Ще чуем джаз стандарти, популярни танцувални хитове и по-мако познати, но незабравими песни от 30-те до 50-те години на миналия век. На пианото ще бъде Калин Жечев. Входът е свободен. 
     През 1945 г., току-що постъпила в Консерваторията в класа на проф. Иван Попов, след конкурс Лени Вълкова е избрана за първа солистка на „Джаз Овчаров“ на Асен Овчаров и мигновено се превръща в звезда. „Запалвах ги!“ – така тя обясни в интервю по Джаз ФМ своето голямо въздействие върху публиката, която веднага се влюбва в нея. На срещата-концерт във вторник ще чуем златните стандарти Night and Day от Коул Портър, Prelude to a Kiss от Дюк Елингтън и All of Me от Джералд Маркс и Сиймор Саймънс. Лени Вълкова ще ни разчувства с баладите The Very Thought of You и I Know Why (And So Do You). С радостно настроение ще чуем танцувалните (I’ve Got a Gal in) Kalamazoo, Say “Si Si” и The Nickel Serenade, любими от репертоара на „Ендрюс систърс“. За мнозина това ще е първата среща на живо с рядко изпълняваната, но приказно нежна I’m in Love for the Last Time от репертоара на британската легенда Вера Лин, както и с една от неостаряващите кънтри песни от 30-те – Tumbling Tumbleweeds от Боб Нолан. 
    Специален подарък за публиката ще бъде претворяването на емблематичната песен на Лени Вълкова – тангото „Тихо гасне тая вечер“ от Патриарха на песента Йосиф Цанков. За соло на тромбона ще излезе неговият внук Вили Стоянов. Песента е с текст на Надя Трендафилова – една от най-значимите авторки на детски пиеси и книжки от средата на 40-те нататък. 
    На пианото ще бъде Калин Жечев от Джаз формация „София“, член на „3oto“ и част от екипа на „Гласът на България“ по bTV. 

    Лени Вълкова е първата вокалистка на Оркестъра на Асен Овчаров, чийто основен солист до тогава е Александър Николов – Сашо Сладура. „С Асен Овчаров се работеше много лесно и едновременно с това много трудно, защото той държеше на дисциплината, на това музикантите да репетират редовно, певицата винаги да присъства на репетициите.“ – разказа в интервюто по Джаз ФМ Лени Вълкова. Асен Овчаров слага джаза в България на професионални основи – той първи създава нотни материали за пиесите на Глен Милър и Дюк Елингтън, с които свирят многобройните оркестри в страната. Овчаров сформира първия професионален бигбенд, с него осъществява първия излъчван на живо по радиото джаз концерт, а също така и създава първия джаз клуб в София. 
   По-късно Лени Вълкова е солистка и на отделилия се от състава на Овчаров „Джаз на оптимистите“, чийто репертоар е с подчертано забавна насоченост. Често двата оркестъра се събират под диригентството на Асен Овчаров и със солистка Лени Вълкова и така изнасят концерти в София и в цялата страна. Тя е солистка на прочутите неделни матинета в зала „България“, на които й съпровожда оркестър, в чиято основа е „Джазът на оптимистите“, допълнен с музиканти от Софийската филхармония и под диригентството на Борис Симеонов. По същото време в залата на БИАД свирят „Джазът на младите“ – второ издание, които канят Лени Вълкова за солистка. Прочути са нейните изяви като част от триото „Трите Ел“ – Лени Вълкова, Лиана Антонова и Леа Иванова в забавни програми отново с участието на Сашо Сладура. Нейният път в музиката преминава в работа и с други оркестри под диригентството на Борис Ненков (който казва за нея, че е единствената певица, която , чула веднъж мелодията, на втория път може да я изпее), Димитър Ганев, Емил Георгиев, Стефан Кованов, Сашо Михайлов, Людмил Георгиев, Любомир Каролеев, Вили Казасян и мн. др. 
    На концерт-разговора с Лени Вълкова спомени от съвместната си работа сме поканили да разкажат вокалистките Лиана Антонова и Ани Пармакова, саксофонистите Димитър Симеонов, Емануил Манолов – Бадема и Цветан Русинов, тромпетистът Любомир Оджаков, тромбонистът Недко Трошанов, бендлидерът Ванко Пеев. Ще присъстват и вдъхновявалите се от изкуството на Лени Вълкова вокалисти Мими Николова, Ахинора Куманова и Димитър Йосифов, както и потомката също на бежанци от Кукуш и близка приятелка Йорданка Христова. На видеостена ще покажем архивни материали, които ще ни върнат в епохата на създаването на професионалните основи на джаза ни. Записът ще бъде излъчен в предаването „Джаз истории“ по Джаз ФМ. 
  
За повече информация следете сайта на Джаз ФМ радио www.jazzfm.bg 

Start typing and press Enter to search