„Дом за овце и сънища“ открива бургаския фестивал „Ерата на Водолея“

Всички спектакли на „36 маймуни“ ще се играят със субтитри на английски език на сцената на Сити марк център за изкуство

14 октомври | 19:00 ч. | Културен дом НХК, Зала „Тончо Русев“, Бургас | Фестивал „Ерата на Водолея“
ДОМ ЗА ОВЦЕ И СЪНИЩА

Изпълнител и автор: Здрава Каменова
Режисьор: Гергана Димитрова
Музика на живо: Павел Терзийски
Видео на живо и костюм: Никола Налбантов
Асистент-режисьор: Олга Кочанова
Пространствена концепция: Наташа фон Щайгер

Вход свободен

15 октомври | 19:30 ч. | Сити марк арт център
МАШИНИТЕ СА КУЧКИ

със субтитри на английски език
Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова
по идея на Иво Стаменов ОттО

Режисьор: Гергана Димитрова
Участват: Александър Митрев и Здрава Каменова
Музика: Павел Терзийски
Сценография: Никола Налбантов
Звукоинженер: Иво Стаменов ОттО
Асистент-режисьор: Стефани Стефанова

26 октомври | 19:30 ч. | Сити марк арт център
ТАНГО В КОСМОСА
(комедия с елементи на антиутопия)

със субтитри на английски език

Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова
В ролите: Здрава Каменова, Богдана Трифонова, Антоан Петров
Режисьор: Гергана Димитрова
Музика: Веселин Веселинов-Еко
Визия, сценография, костюми: Елена Шопова и Никола Налбантов
Ас. режисьор: Павла Котова

„Дом за овце и сънища“ е първото представление в програмата на бургаския фестивал „Ерата на Водолея“. На 14 октомври от 19:00 ч. в Културен дом НХК (зала „Тончо Русев“) документално-художествения разказ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова ще може да бъде гледан със свободен достъп. Спектакълът чертае маршрути през историята, близкото минало, настоящето и дори бъдещето. Сънувани от Ванга, няколко истории за бягство се преплитат с действителните разкази на бежанци, принудени да напуснат родната земя между Балканските войни и Първата световна война, с фрагмент от съдбата на емигрант в Германия и с трагикомична действителна новина за кравата Пенка, която заслужи дори песен от Пол Макартни. Музиката и визуалната среда са активна част от живото представление и музикантът Павел Терзийски и сценографът Никола Налбантов буквално партнират на Здрава Каменова на сцената. През 2019 г. за „Дом за овце и сънища“ тя е номинирана за театралната награда „Икар“ в категория „Водеща женска роля“, а Павел Терзийски печели „Икар“ през същата година за авторската си музика. През 2020 г. представлението става носител на наградата BRÜCKE Berlin за драматургия и превод.

Освен като част от различни фестивали, през новия сезон всички представления на Организация „36 маймуни“ могат да бъдат гледани и на сцената на Сити марк център за изкуство. От тази година спектаклите ще бъдат със субтитри на английски език.
На 15 октомври от 19:30 ч. отново там ще се играе и спектакъла „Машините са кучки“ с участието на Здрава Каменова и Александър Митрев (в ролята на хора и машини). Пиесата е по идея на Иво Стаменов ОттО и текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.

Машините превземат и доминират всяко свободно кътче от ежедневието ни. Ако колата се развали в някаква пустош и батерията на телефона е свършила, това може да е рецепта за малък панически пристъп, но и за поредица от забавни перипетии.
Спектакълът ни среща с Герда, която тъкмо днес предприема важно пътуване, а единствените ѝ спътници са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява.
Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

В края октомври (26.10) от 19:30 ч. на сцената на Сити марк център за изкуства ни очаква веселата антиутопия „Танго в космоса“. Пиесата ще ни пренесе директно в 2027 г., за да предприемем едно щуро пътешествие от Балканите до Аржентина и чак до Луната. Комедията, всъщност е и петият проект на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. В него обаче се включва още и известният български контрабасист Веселин Веселинов-Еко, за когото това е първият опит в писането на театралната музика. Освен Здрава Каменова, в спектакъла участват още радиоводещата Богдана Трифонова и актьорът Антоан Петров.

Билети на касата на Сити марк център за изкуство или онлайн на www.cmart.info

„Дом за овце и сънища“, „Танго в космоса“ и „Машините са кучки“ се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Start typing and press Enter to search