ГРАД НА АНГЕЛИ: Как в Стара Загора вече няма бездомни деца…

- реклама -

ГРАД НА АНГЕЛИГрадските гари и светофари са пълни с изоставени деца, които, въпреки че са на улицата, ние не забелязваме. Те пушат, друсат се, просят, крадат и проституират. Има обаче хора, които не са си затворили очите пред проблема, а са се включили в неговото решаване. Това каза Ирина Тренчева преди да покани своите гости – Димо Димов, Ваня Попова и Диана Димова – трима идеалисти, които преди 14 години са започнали да помагат на бездомните деца на Стара Загора и са дали шанс за пълноценна реализация на стотици от тях. Днес те са част от от Сдружение “Самаряни”, в което членуват и ги подкрепят повече от 70 души. В резултат – градът на липите е място, в което няма живеещи на улицата малчугани.

 

Поръчители на това водещата да покани тримата истински самаряни в студиото на “Град на ангели” са две от спасените преди време от тях деца – Тошко Стойков и Йорданка Георгиева. Преди да срещнат Димо Димов улицата е техен дом и работно място. Щом изкарат някой лев, си купуват лепило или бронз.

 

Йорданка, която е от ромски произход, разказва, че преди да срещне Димо Димов, в продължение на три години, прекарва дните си по градинки, паркове и светофари. Нейната приятелка, която с днешна дата е проститутка, я учи да краде и да проси, а други от групата я заставят да диша лепило и бронз. Тя опитва един единствен път, но не й харесва. Не желае да го прави отново и е порицана от другарчетата си. Днес Йорданка е благодарна, че е срещнала Димо Димов и хората, които работят в „Самаряни”. Признава, че ако това не се бе случило, животът и щеше да има съвсем различен сценарий. Опасява се, че родителите й най-вероятно са щели да я изнесат някъде или да я убият. Сега е щастливо омъжена и майка на две деца, на чието образование много държи.

 

Тошко Стойков, също от ромски произход, е роден на 18 март 1988 г. За баща си казва, че “малко си пийвал” и затова се разделил с майка му. Тя на свой ред се оженила за друг и продължила живота си. Така локомотивът на старозагорската гара се превръща в жилище за Тошко. Младото момче има опит в дребни кражби на закуски от баничарницата, просия и дишане на бронз. И така – докато не попада при „Самаряни”. Там му помагат да завърши образованието си и днес той е майстор-бояджия с интереси в модата и изкуството. Тошко е горд, че е минал през сдружението. Другият най-вероятен сценарий за него е този, по който живее брат му – той не работи и не желае да се промени. Предпочита да краде и е горд, че е бил в затвора. Тошко се е почувствал истински щастлив, едва когато започва да работи и сам да изкарва парите си.

 

Димо Димов сподели как е започнало всичко – една сутрин почти се спъва в заспало на улицата безпризорно дете, купува му баничка и се заслушва в историята му. То е превърнало улицата в свой дом подстрекавано от родителите си. “Проблемите са много по-дълбоки и една подадена банкнота или една купена закуска няма да променят особено съдбата на тези деца. Единственият начин да им се помогне е любовта, да им позволиш да те допуснат до себе си и станеш един от тях”,  споделя Димо Димов. 

 

Гостите в студиото си спомниха и за деца, които не са успели да отклонят от лошия път, както и за тези, които са изгубили- някои убити от собствените си родители или от сводниците си.

 

Средата формира съзнанието и е много важно програмите, ориентирани към деца, да започват работа с тях в ранна възраст, защото колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно е да му се въздейства и да му се помогне, уточниха специалистите.

 

През 2001 г. беше приет Закона за закрила на детето. Оттогава нещата са много по-организирани, има система от мерки за грижа към дете в нужда, но бюрокрацията стана много по-голяма, изключително тежка, сподели  Ваня Попова.

 

Доброто е вътре в нас и ако правим доброто с любов, то ще победи и изгубеният свят на доброто ще бъде намерен, каза Димо Димов в заключение.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Балкански лидер е финалист за Строителните Оскари 2020

Президентът на Северна Македония връчи първото отличие за NASTEL BUSINESS CENTER Една от най-успешните строителни компании на Балканите е финалист за престижния конкурс за Луксозно...

Арман Бабикян: Протестът изхвърли Борисов зад Околовръстното шосе

„Протестът постигна много неща. Трудно си даваме сметка за това, но България със сигурност не изглежда по същия начин, по който преди...

Протестиращи обещаха изненади в навечерието на третото Велико въстание

За 74-та поредна вечер група протестиращи се събра в центъра на столицата, за да изрази недоволството си срещу начина на управление на...

BTA: Историческата памет в изкуството на Веселин Райков

Веселин Райков е един от последните майстори, които все още съхраняват традицията на художественото ковано желязо у нас. Той твори в китното...

Цветанов: Само служебен кабинет ще гарантира честността на вота

Само служебен кабинет ще гарантира честността на изборния процес. В държавата се наблюдава институционален дефицит. /БГНЕС

Huawei и Cinelibri канят всички на прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020

  Петте късометражни филма са заснети с Huawei P40 Pro, а един от гостите на откритата сцена в парка на Военна академия ще спечели лаптопа...