Дом на хумора и сатирата с Котки върху покрива

„Котки върху покрива“ – арт инсталация на Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“  на Община Габрово. Откриване:14 ноември 2016 г., 17.30 ч., Музей „Дом на хумора и сатирата“

 2 години след „Стършела“, който се заби в стената на Дома на хумора и сатирата, нова  арт инсталация оживява върху фасадата на габровската Весела къща. Наколко бронзови котки вече се разхождат по покрива й и привличат вниманието на минувачите.

Инсталацията е дело на габровския скулптор Адриан Новаков и е осъществена по проект, съфинансиран от тазгодишната програма „Култура“ на Община Габрово. Самият автор е ценител и професионално отдаден на класическата скулптура, но не е чужд и на акции, които провокират зрителя и променят чрез намигване и доза хумор обичайната визия на вече познати обекти. Произведението му е вдъхновено от култовия мюзикъл на Ендрю Лойд Уебър „Котките“ и от символа на родното Габрово – черната котка с отрязана опашка, известна от габровските анекдоти като безспорно доказателство за крайна пестеливост.

Представянето на габровския символ – котката – на фасадата на Дома на хумора и сатирата е един опит за вписване на съвременното изкуство в градската среда. Закачката към зрителите е да открият сред множеството една единствена котка с отрязана опашка. Габровци умеят да си правят сметката така, че полезните неща да им служат дълго време, затова не е за подценяване и фактът, че така монтирана върху покрива на сградата, композицията ще бъде защитена от всякакви набези и посегателства.

Официалното откриване на „Котки върху покрива“ ще се състои на 14 ноември /понеделник/ т.г. от 17.30 ч. в Дома на хумора и сатирата. Скулпторът Адриан Новаков е подготвил и специална изненада за гостите – фотоизложба, документираща работния процес по проекта и характерни детайли от композицията, както и своеобразна фотосесия на котките по знакови места от градската среда.

 Адриан Новаков завършва средното си образование в Художественото училище в Трявна, специалност  дърворезба. Възпитаник е на Националната художествена академия София,  в класа на проф. Емил Попов. Чиракува в ателието на Вежди Рашидов и още като студент успява да покаже свои произведения във фондация Св. Св. Кирил и Методий”, в галерия Стълбата” и в изложби на национално ниво. Новаков е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Негови творби притежават български и чуждестранни галерии и частни колекционери. Адриан Новаков е автор на редица пластични композиции в родния си град: бюст-паметника на известния краевед, общественик и дарител д-р Петър Цончев; бюст-паметника на видния габровски индустриалец Пенчо Семов; пластиката в криптата с вечния огън на паметника „Шипка“; пейките между Априловската гимназия и Регионалната библиотека; скулптурата на четящото дете до паметника на Ран Босилек, както и статуетки-награди за редица конкурси и фестивали.

„Котки върху покрива“ – арт инсталация на Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“ на Община Габрово Откриване: 14 ноември 2016 г., 17.30 ч., Музей „Дом на хумора и сатирата“ „Котки върху покрива“ – арт инсталация на Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“ на Община Габрово Откриване: 14 ноември 2016 г., 17.30 ч., Музей „Дом на хумора и сатирата“ „Котки върху покрива“ – арт инсталация на Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“ на Община Габрово Откриване: 14 ноември 2016 г., 17.30 ч., Музей „Дом на хумора и сатирата“ „Котки върху покрива“ – арт инсталация на Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“ на Община Габрово Откриване: 14 ноември 2016 г., 17.30 ч., Музей „Дом на хумора и сатирата“ „Котки върху покрива“ – арт инсталация на Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“ на Община Габрово Откриване: 14 ноември 2016 г., 17.30 ч., Музей „Дом на хумора и сатирата“

Start typing and press Enter to search