Златният Езоп

- реклама -

ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА16 февруари 2012 г.

Днес Емил Попгенчев щеше да навърши 70 години

Прекрасно е, когато след човека остане такова безценно богатство, сътворено от неговите ръце, ум и душа. Така, без нарочно да го е замислял или желал, той продължава да живее сред нас чрез творбите си, които ни доставят естетическа наслада, но същевременно внушават настроения, носят поуки и подтикват към размисъл.

Екипът на Дома на хумора и сатирата ще запомни Емил Попгенчев като талантлив художник с оригинален и неповторим стил, дългогодишен сътрудник на Музея и добър приятел. Имали сме доста поводи да покажем в залите на Дома изложби с неговите изящни творби – изложби, които се превръщаха в празник за града и събитие за творческата гилдия.

Още от 1983 г. Емил бе редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а през 2001 г. спечели Наградата на град Габрово „Гаскар” (габровският „Оскар”) в XV-то издание на Биеналето.

Живял дълги години във Варна, а после и в София, той никога не е напускал истински Габрово и винаги го е носил в сърцето си.

През 2007 г. Емил ни изненада с един трогателен и щедър жест, като дари на Дома на хумора и сатирата цяла колекция свои творби – 43 на брой. Гордеем се с това богатство и признаваме, че това е най-мащабното дарение за Дома от съвременен български творец за последните 20 години. Сега в художествения фонд „Хумор на народите” на Музея творческият тандем Снежина и Емил Попгенчеви присъства със собствена колекция от 55 живописни платна.

Нашите срещи с Емил са всекидневни. Идвайки сутрин на работа в Дома, очите ни неизменно срещат пъстроцветното му пано, грейнало върху доскоро скучната западна фасада на Музея и изпълнено в стилистиката на кубизма – предпочитания от художника стил. Това жизнерадостно декоративно пано, в което са вплетени символите на столицата на хумора, е една от сбъднатите мечти на Емил – да остави нещо свое на съгражданите си и на града, в който бе влюбен. Приживе той подготви и представи в Община Габрово проект за цялостно оформление на Моста на хумора, на фасадата и главния вход на Дома на хумора и сатирата. За съжаление, не му достигна време да се пребори за неговото осъществяване.

Днес си спомняме с обич за големия творец и му благодарим за цялата дързост, енергия и оптимизъм, които струят от творбите му и които ни зареждат със сили да продължаваме напред. Неговите живописни платна редовно присъстват в организираните от Музея временни и пътуващи изложби. Само тази седмица ценителите на неговото творчество могат да видят творбата му „Тази скорост ме зашеметява”, изложена в зала 3 на Дома на хумора – в памет на човека и твореца  Емил Попгенчев.

 

Дарина Маринчевска,   Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

 

Емил Попгенчев е роден на 16.02.1942 г. в Габрово. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович” със специалност стенопис. Член на СБХ. Единственият съвременен български художник, който изгражда цялостното си творчество в стилистиката на кубизма и получава международно признание като ярък представител на това течение в изобразителното изкуство.  Участва в редица общи и представителни изложби на изящните изкуства в България и чужбина – Румъния, Русия, Германия, Сърбия, Франция, Италия, Великобритания, Полша, Австрия, Мексико, Монголия, Египет. Има 15 самостоятелни изложби в страната.

Носител е на редица отличия и престижни награди, сред които  Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора”, Награда „Варна” за високи постижения в областта на културата /2002/, Почетен сребърен кръст на галерия „Кавалет” /2003/ и др.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на редица галерии в страната и чужбина, както и на частни колекции в България, Франция, Германия, Швеция, Австрия, Сърбия, Великобритания. Осъществил е десетки монументални творби в много градове на страната – стенописи, каменна пластика, дърворезба, керамика, мозайки, сграфито.

През 2003 г. проектира и изпълнява пъстроцветното декоративно пано „Светът е оцелял, защото се е смял” върху западната фасада на Дома на хумора и сатирата, в което синтезира габровските символи, местните нрави и маскарадни обичаи. През 2007 година художникът дарява на Дома на хумора и сатирата 43 живописни платна – 28 самостоятелни творби, цикъла „Хора и животни” /7 творби/, цикъла „Източен свят” /6 творби/ и 2 творби на съпругата си Снежина Попгенчева.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: Здравният туризъм спасява пациенти в период на Ковид-криза

„Медикъл Караджъ” е финалист за Балканските Оскари Здравният туризъм е особено актуален в периода на световна пандемична криза, когато и здравната система в някои региони...

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: С над 76 лековити извора наш курорт е лидер в Европа

Хотел “Царска баня” е финалист за Балканските Оскари 2020 С рекордните над 76 лековити минерални извора малкото градче Баня е уникат за Европа и света,...

Д-р Борил Петров: БЧК е направило множество дарения на Пета градска болница

Директорът на Пета градска болница Борил Петров разказа и за дългогодишната подкрепа на Българския Червен кръст, които помагат на болницата от 2012...

Заев: България нищо не ни отрича, историята да ни сплоти

Първата причина е, че докато траят разговорите, не може всичко да бъде споделяно с обществеността и вероятно се създава не особено добро...

Заев: Гоце Делчев се борил за Македония и Одринско, България не е фашистка държава

Тази обща история ние, двете държави, трябва да бъдем умни да я използваме, за да изграждаме мостове на приятелство. Затова казваме, че...

Заев: Югославия ни държеше разделени

Аз съм човек, който гледа в бъдещето и искам да видя всички тези положителни моменти. Когато ни е било трудно, заедно ни...