ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ НА БНТ „МОСТ КЪМ КРИСТО” С ПРЕМИЕРА В СЛОВАКИЯ

МОСТ КЪМ КРИСТО

Десетки творци от Европа присъстваха на прожекцията по време на фестивала „Скулптура и обекти“ в Братислава

 Преди броени дни се състоя премиерата на филма на БНТ „Мост към Кристо” в Словакия по време на престижния фестивал „Скулптура и обекти“ в Братислава. Форумът съществува вече 22 години и събира творци от Централна Европа, за да представят произведенията си в най-добрите изложбени зали в словашката столица. Основател на фестивала е известният артист  Виктор Хулик, излагал редом с Ман Рей, Дюшан и Джаксън Полак, който получи грамота от България за последователното му представяне на българската култура.

Тази година на страната ни бе отредено централно място в Градската галерия на Братислава. Публичната прожекция на „Мост към Кристо“ бе открита от автора на филма – Евгения Атанасова-Тенева – пред десетки изявени творци на Стария континент.

„Привлекателното за публиката име, несъмнено е на Кристо, най-известният в света творец от български произход. Щастлива съм, че филмът пази и събужда спомена за неговото временно произведение на изкуството „Плаващите кейове“. Винаги се опитвам да покажа и невероятната комплексност в работата на Кристо и Жан-Клод. В нея се съдържат толкова много неща! Голяма част от хората не си дават сметка за процесите и елементите, които работите им съдържат и виждам, че това буди истински интерес“ – заяви Евгения Атанасова-Тенева

Подчертан интерес по време на фестивала имаше и към експозицията с фотографии от „Плаващите кейове” на българина Калин Иванов (започнал като оператор в предаването на БНТ „Ку-ку“, днес е носител на няколко награди „Еми“ за операторската и продуцентската си работа в Ню Йорк), както и  юбилейната изложба на специалност „Скулптура“ на Националната художествена академия на България, която тази година отбелязва своята 120-годишнина.

„Кристо е най-голямото име! Видях го докато правих изложба в Хамбург. Имаше лекция за Райхстага. Беше толкова ентусиазиран и пълен с енергия. Само си стиснахме ръцете, но толкова го ценя, че щом българските колеги ми предложиха изложба и филм за „Плаващите кейове”, прегърнах идеята!”– сподели основателят на фестивала Виктор Хулик.

Филмът „Мост към Кристо“ за първи път бе представен в чужбина в началото на февруари тази година в Българския културен център в Берлин. Негови прожекции последваха в Германия – гр. Йена (22 май) и гр. Хановер (29 май). Филмът бе представен от неговия автор и в Рим по време на Дните на българското кино в Италия (28 май). Документалната лента ще бъде излъчена още веднъж в Германия – на 4 октомври в Гютерсло, в рамките на Дните на европейска култура, където организаторите на местно ниво отреждат специално място на България и нейните творци.

- Advertisement -