ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

- реклама -spot_img

Програма – април 2016

  MATEMATИКА НА СЪРЦЕТО

Сдружение „По действителен  случай”

 3 април | събота | 19:30 ч

Интердисциплинарен театрален проект

Номинация ИКАР 2016 за „Съвременен танц и пърформанс”

автори: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller

автори на текста: Ирина Голева, Огнян Голев и Здрава Каменова

дигитален дизайн: Симеон Янчев

сценичен дизайн и костюми: Христина Крумова

графичен дизайн: Ивелина Анчева

работа с тялото: Изабел Шад | Германия

научен консултант: Антоанета Атанасова – Каплан

технически асистент: Теодоро Дончева

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller

Нови изследвания доказват, че сърцето притежава самостоятелна нервна система с гъста мрежа от сетивни клетки и неврони, които могат да взимат решения и да предприемат действия независимо от главния мозък. Сърцето може да се учи, помни и възприема.

Осъзнавайки как работи сърцето и неговата важност и сила на присъствието му като свързващ с другите хора индикатор, бихме могли по-лесно да отчитаме отговорността на действията си чрез развиваща се интуиция, активно наблюдение, откритост, изслушване, търпение, сътрудничество, приемане на различията.

pds-org.blogspot.bg

Билети:  10|8 лв

 

СРЕЩИ В ТАНЦА

Съвременни танцови спектакли за деца от 6 до 10 г.

 3 и 10 април | неделя | 11:00 ч.

СРЕЩИ В ТАНЦА е съвместен проект на Фондация „Арт Офис” и холандската танцова компания „Де Стилте”, специлизирана в развитието на съвременен танц, предназначен за детски аудитории. „Де Стилте” е един от малкото професионални трупи за съвременен танц в Европа, който се е посветил изцяло на развитието на нови аудитории и работата за и с детски публики.

Холандските танцьори са разработили специална методология, която им позволява да предлагат високопрофесионален културен продукт с характерните за съвременния танц изразни средства и пластичен език, без да подценяват (но и да поставят на изпитание) детските възприятия.

Дуетите за различни възрастови групи, включени в програмата, са базирани на оригинална хореография и музика на „Де Стилте” и са разработени от български танцьори.

3 април с Яница Атанасова и Франк Мугиша

10 април с Милена Виденова и Невена Денчева

хореограф и модератор на дискусията: Петя Мукова

 цена на билета „Дете с родител” – 10 лв. 

 Продукцията е създадена благодарение на Столична програма „Култура” – 2015 г.

 

СИНХРОНИЧНОСТ | ПРЕМИЕРА

сдружение Creative Box

 7 . 8 . 9 април | 19:30 ч

29 . 30 април | 19:30 ч

 идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев

дизайн осветление: Виктор Георгиев

дизайн звукова среда: Станислав Генадиев

сценография: Евгения Сърбева и Виктор Георгиев

творчески асистент: Виолета Витанова

психолог-консултант: Станислава Симеонова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Синхроничност“ е пърформанс, който изследва взаимодействието между човека и света, без да го подчинява на тривиалната причинно-следствена логика. В основата на търсенето е принципът на синхроничността на К. Г. Юнг, който обяснява с обща теория възникването на досега възприемани като случайни събития. Същата теза присъства и в квантовата физика, която разглежда света като енергийно поле на взаимодействието – всичко е свързано с всичко и събитието е следствие от взаимното влияние между обектите. Тези предположения са основата на съвременни клонове на науката като ноетика и квантова психология и на художествени творби, формиращи постмодерността (Умберто Еко „Махалото на Фуко“).

На сцената е изградена класическа мандала, в която се намира човек, поставен в ситуация на взаимодействие със сложна система от аудиовизуални ефекти. Геометричните линии едновременно асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и се реализира в партньорство с НДК.

 

Билети:  10|8 лв

 

CORPS. RELATIONS | NO DISTANCE

Мария Кефирова | България . Канада

 13 април | сряда | 19:30 ч.

 Corps. Relations

хореография и изпълнение: Мария Кефирова

светлинен дизайн: Пол Чембърс

водещи на репетиционния процес: Флорънс Гиголс, Сара Хенлий

Проектът Corps.Realtions е дует между тялото и главата. Солото изследва празното пространство между логичното представяне на реалността и непосредственото въплъщение на импулсите, създавайки абсурдна илюзия за единство.

No Distance | work in progress

 „Идеята зад този проект идва от моето желание за измерване на разстоянието и резонирането със съвременните явления за формиране на нови дистанции в нашата лична и социална реалност.

Вярвам, че чрез внимателно измерване на определено пространство или реалност, бих могла да повиша присъствието му, неговата материалност, неговите измерения и ще дам възможност на зрителя да се свърже с пространството и със себе си в даденото пространство, да го овладее и накрая да бъде завладян от него.” Мария Кефирова

Мария Кефирова живее в Монреал от 1992 г. Работи в полето на съвременния танц като изпълнител и хореограф. Паралелно с това, тя създава своя артистична практика, която комбинира танц, театър, пърформанс и видео. През 2012 г. завършва една от най-престижните програми за пърформативни изкуства – DasArts в Амстердам. Скоро беше поканена като гостуващ артист в департамента за танц в университета Конкордия в Монреал. Основен фокус на изследване в работата на Мария Кефирова е взаимовръзката между реалността на тялото и тази на разума в социокултурната среда; „тялото като място на постоянно движение и промяна, но и поетична сила”.

 

Билети: 10|8 лв

  

IX Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс

АНТИСТАТИК

в ДНК – пространстранство за съвременен танц и пърформанс

16 – 20 април 2016

www.antistaticfestival.org

 

SLAP/STICK

платформа Мигриращото тяло

16 април | събота | 19:30 ч

Херман Хайзиг | Германия

 18:45 – 19:15

WARMUP на зрителите с Херман Хайзиг

Нетипично игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

 SLAP/STICK гостува в България в рамките на програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в партньорство с деветото издание на фестивала „Антистатик“.

 концепция и изпълнение: Херман Хайзиг

външно око:  Силке З., Нуно Лукас, Анна Фолкланд, Елпида Орфаниду

Звук: Тиан Ротевеел

светлинен дизайн: Бенямин Шелике

сценично оформление: Йака Плесец

продукционен мениджър: Сузане Оган

продукция на Херман Хайзиг в ко-продукция с tanz.tausch и SOPHIENSÆLE.

реализирана с финансовата подкрепа на Берлинския сенат и на Културната фондация на Саксония. С подкрепата на артистичната резидентска програма на fabrik Potsdam

Продължителност: 50 мин.

Кога всъщност човешкото тяло става комично и защо ни изглежда „смешно“? До каква степен същността на комичното не е част от онова, което ни определя като хора? По дефиниция слапстик е популярен комедиен жанр, който включва преувеличена физическа дейност, надхвърляща границите на разумното. Черпейки материал от жестовете и поведението на различни известни комици, както и от измислени бразилски танци, Херман Хайзиг предприема виртуозно парадно пътешествие в света на комичното и физикалността на безпричинното, механично движение и ефекта на преувеличението. Едно соло, тържествуващо непрекъснатото отлагане на ефикасността и на резултата, както и безпричинното действие като мотор за проникване в механизмите на нон-сенса, наивността и екстаза.

Херман Хайзиг работи като хореограф, танцьор и изпълнител в Берлин. През 1997 г. е селекциониран за конкурса „Най-добро танцово соло“ на престижния международен фестивал „Евро сцена“ в Лайпциг, след което следват множество успешни изяви на танцови сцени и сътрудничества с различни изявени артисти. През 2007 г. предприема специализация по хореография в престижния Национален танцов център в Монпелие, Франция под менторството на Матилд Моние и Ксавие льо Роа. След завръщането си в Берлин, той работи като изпълнител за световно известните танцови артисти като Мег Стюарт / Damaged  Goods, Томас Лемен, Корина Харфух и др. Представя артистичните си продукции в Германия, Белгия, Австрия, Дания, Либия и др.

www.hermannheisig.net

Билети: 10|8 лв

Представянето на продукцията се осъществява в рамките на платформата Мигриращото тяло на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столичната община за 2016 г.

Гостуването се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България.

 

  ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ

Елена Бото | Португалия . Германия

17 април | неделя | 19:30 ч.

 Концепция, изпълнение и пространствено решение: Елена Бото

Звуков дизайн и изпълнение: Джошуа Рутер (премиера) | Марк Филип Габриел

Драматургичен консултант: Ива Свещарова

Звукови устройства и микрофон (проучване): Никола Пипер 

Светлинна адаптация и управление: Виктор Пекуено, Никола Пипер

Сътрудници: Флориан Файгл, Виктория Перез Ройо, Тал Илан и София Ню

С подкрепата на Междууниверситетски център за танц (HZT), Университет за изкуства, Берлин

Времетраене: 80 мин.

 

На английски език

 “Авраамскa цялост“ (или Господът ми е по-добър от Господа ти) подхваща от дистанция болезнено актуалната днес тема за Бога и религиите. Още от неслучилото се жертвоприношение на Исмаил/Исаак, през Страстите Христови до Корана, описанията за това как да се подхожда към неверието, към запазване целостта на Бога, като че ли по-скоро са създавали разединение, отколкото да са обединявали. Използвайки елементи от различни начини на изобразяване на Бога, както и молитвени жестове, ритуални практики и символи в някои от Авраамските религии – юдаизъм, християнство и ислям, а също и от хумористични интерпретации в библейските писания и в Корана, Елена Бото представя Бога като женско създание и му придава психологически характеристики. Тя е хибридно същество, което непрекъснато се трансформира. Тя е „Майката“ на всички неща, Създателят, Суверенът, Абсолютното. Но в крайна сметка Тя се разкрива като уязвимо, егоцентрично създание, умоляващо за любов. Едно самотно и старо същество, неспособно да представи Рая и често оплакващо се. Тя е проститутката, терористът, изнудвачът, домакинята, шефът, но и абсолютният пърформър.

Елена Бото е артист в сферата на съвременните изпълнителски изкуства от Португалия, но през последните години живее и работи в Берлин. Тя идва от полето на физическия театър и задълбочено се занимава с метода на Гротовски за физически действия. От 1996 до 2005 е част от театър „Acto – Институт за театрално изкуство“ (Португалия). През 2006 започва да работи като независим артист и изследовател, създавайки собствени представления. Оттогава е представила над десет сценични работи.

През 2015 завършва с отличие новаторската магистърска програма „Соло/ Танц/ Авторство“ към Университета за изкуства в Берлин. В последните си работи е заложен интересът към социални и политически въпроси и как те могат да бъдат подложени на деконструкция.

helenabotto.weebly.com

Билети: 10|8 лв

 Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

ТОТАЛНА ЩЕТА

Сдружение „Метеор” и  ДНК

 18 април | понеделник | 19:00 ч

 разговор с артистите след представлението

автор и режисьор: Ани Васева

драматург: Боян Манчев

художник: Георги Шаров

музика: Константин Марков

участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога – косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.

„Няма пречки пред любовта (освен физически).”

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

disorganisation.org

Билети:  10|8 лв

НЕОН

Гараж Колектив

19 април | вторник | 19:00 ч

 разговор с артистите след представлението

18:15 – 18:45

WARMUP на зрителите с артистите от НЕОН

Игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

хореография, драматургия, изпълнение: Ирена Цветанова, Александар Георгиев – Аце, Жана Пенчева

музика: Емилиян Гацов – Елби

художник: Ралица Тонева

Продължителност: 60 мин.

„НЕОН“ е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува като форма на протест. Той е продукт от колективното авторство между Александар Георгиев – Аце, Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към тематиката на протеста, бурлескa и техните функции в обществото. ‘Burlesque’ означава буквално „пародирам, подигравам се, правя сатира на нещо“, а днес се свързва предимно с вариететния еротичен и екзотичен танц. „Неон“ предлага една гледна точка към тялото и вакуумирането му в полето на празнуване. „НЕОН“ е тяло, което разговаря, смее се, критикува, обича, танцува и живее. А бурлеската носи всичко това – тя манифестира послание чрез въздействащ външен вид и визуално силни картини.

„Накратко казано, НИЕ сме и „Неон“, и „Гараж Колектив“, и  Жана и Ирена и Аце, и какъвто и стил бурлеска да гледате, едно е сигурно – тя напълно ще ви съблазни.

Да, ти помириса Неон.

Той флиртува и е тялото на удоволствието.

Да, Неон е въздухът, който дишаш и тъкмо те докосна (…)

Представлението е номинирано за наградата ИКАР 2016 на Съюза на артистите в България в категорията „Съвременен танц и пърформанс“.

 garage-collective.blogspot.com

Билети: 10|8 лв

Проектът „НЕОН“ е финансиран от Столична програма “Култура” за 2015 г. и по реда и при условията на Правилника за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015 г. „НЕОН“ е продуциран от Гараж Колектив и е част от резидентската програма на Derida Dance Center. Партньори: Сдружение „Хамалогика“, Нов български универитет, Танц.БГ, Социален център – Бургас, Младежки културен център, Виж! Бургас, PowerFM, Предаване Ателие към БНТ.

 

AL13FB<3

Фернандо Белфиоре | Бразилия . Холандия

20 април | сряда | 19:30 ч

 Разговор с артиста след представлението.

 18:45 – 19:15

WARMUP на зрителите с Фернандо Белфиоре

Игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

хореография и изпълнение: Фернандо Белфиоре

драматургия: Катарина Бакацаки, Бруно Листопад

звуков дизайн: Стив Мартин Снидер

светлинен дизайн: Томас Вондрачек

сценичен дизайн: Никола Кнежевич

ментор: Сузи Блок

продукционен мениджър: Сане Вихман

продукция на Dansmakers, Амстердам, в сътрудничество с ICK Amsterdam, Z Zentrum für Proben und Forschung Frankfurt, Work Space Brussels и Fabrica de Movimentos Porto С подкрепата на Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds и the Jonge Makers fonds van Dansmakers

Продължителност: 60 мин.

„В изкуството ме интересуват преобразуванията на материята, а не толкова традиционното разбиране за „красиво“. Това изказване на един от най-влиятелните

авангардни артисти от втората половина на XX век – Йозеф Бойс, както и теорията му за изкуството и неговата трансформираща сила, са отправна точка за AL13FB<3” на Фернандо Белфиоре. Пърформансът се състои от серия срещи и взаимодействия на тялото на изпълнителя с обекти, които създават специфично физическо преживяване и емоции. Повеждайки публиката през поетичен и футуристичен пейзаж, Белфиоре експериментира с възможностите на магията и на трансформиращата сила на театъра, преобразувайки пространството като действие на непрекъснато обновление. От баналното до епичното, от свещеното до профанното, от поп до sci-fi, “AL13FB<3” е пътешествие през различни честоти, провокирани и преобразувани от самото тяло. Така то присъства като катализатор на енергии, очаквания, амбиции. „Белфиоре е див, понякога крехък, понякога забавен, но най-вече той прави невероятно one-man show“, пише Оливия Кайзер в „Ди Рейнпфалц“.

“AL13FB<3” е част от селекцията на международната мрежа Aerowaves на 20-те обещаващи млади хореографи за 2016.

belfioreword.wordpress.com

Билети: 10|8 лв

 

Продукцията е част от платформата Aerowaves, подкрепена от програма Творческа Европа и оперирана за България от Derida Dance Center. Представянето й e част от Календара за културни събития на Столична община за 2016 г..

ДИСОНАНС ЗА ДВАМА АРТИСТИ | ПРЕМИЕРА

Паник Бутон Театър и ДНК

28 април | четвъртък | 19:30 ч

авторски спектакъл на Нейтън Купър и Богдана Котарева​

режисьор: Василена Радева

художник: Радостина Тодорова

музика: Емилиан Гацов – Елби

консултант движение: Петя Мукова

фотограф: Здравко Йончев

продукционен мениджър: Розалина Лъскова и „Шар Жар”

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват:  Богдана Котарева и Нейтън Купър

Сънувам, следователно съществувам.

Аз ли разказвам съня си или той разказва мен?

 И как точно да те поканя в него?

Това е… Ти някога измислял ли си сам игра?

Да? Тогава знаеш какво е това.

„Дисонанс за двама артисти“ е пилотният проект на Паник Бутон Театър. Авторският спектакъл е продукция на международен екип и е по текст, създаден на база сюжети и образи от сънищата на актьорите.

 panicbuttontheatre.wordpress.com

facebook.com/panicbuttontheatre

Билети: 10|8 лв

 Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г. и

иницииран с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, чрез Програмата за

българо-американски обмен в областта на театъра, администрирана от Фондация „Арт

Офис”. С подкрепата на АртФотоФонд – ZdravkoYonchevPhotography.

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

- реклама -spot_img