ДНК – ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2017

- реклама -spot_img

 

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2017

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

 

 

ПОВЕЧЕ НЕ ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ БЕРНХАРД | ПРЕМИЕРА

14 януари | събота | 19:30 ч.

 Сдружение за съвременно изкуство в условия на високо напрежение – Нейно Величество Тенджерата под налягане и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел

текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел

превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев

музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел

сценична среда: Татяна Димова

 участват: Александър Митрев, Цветомира Даскалова и Деница Даринова

 

Повече не или така нареченият Бернхард“, по идея на Ида Даниел и Александър Митрев, е първото представление от новата година на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Премиерата на спектакъла е на 14 януари 2017 г. от 19:30 ч.

Ако попитате някой австриец дали знае кой е Томас Бернхард, ще получите в отговор нещо като:  да, онзи мрънкащ старец! Но после бързо ще последва: Да, във Виена има едно кафене, в което още се знае на коя маса е седял. 

Когато преди година и половина, Александър Митрев откри за себе си Томас Бернхард, той нямаше чувство, че се среща с мрънкащ старец. Беше неистово впечатлен от силата на думите и странно съчувстващ на един живот преминал в болести.

Когато Александър Митрев прочете на глас няколко от текстовете на Бернхард на Ида Даниел, двамата решиха, че искат да прекарат дълго време с австрийския писател и драматург. И започнаха да фантазират.

Повече не или така нареченият Бернхард“ напомня на лекция, в която методът на изследване е поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата.

С финансовата подкрепа на Австрийско Посолство в България и Министрество на Културата на България.

 

Билети:  10|8 лв.

 

СИНХРОНИЧНОСТ

24 януари | вторник | 19:30 ч.

 Сдружение Creative Box и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

 идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев

дизайн осветление: Виктор Георгиев

дизайн звукова среда: Станислав Генадиев

сценография: Евгения Сърбева и Виктор Георгиев

творчески асистент: Виолета Витанова

психолог-консултант: Станислава Симеонова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

 

„Синхроничност“ е пърформанс, който изследва взаимодействието между човека и света, без да го подчинява на тривиалната причинно-следствена логика. В основата на търсенето е принципът на синхроничността на К. Г. Юнг, който обяснява с обща теория възникването на досега възприемани като случайни събития. Същата теза присъства и в квантовата физика, която разглежда света като енергийно поле на взаимодействието – всичко е свързано с всичко и събитието е следствие от взаимното влияние между обектите. Тези предположения са основата на съвременни клонове на науката като ноетика и квантова психология и на художествени творби, формиращи постмодерността (Умберто Еко „Махалото на Фуко“).

На сцената е изградена класическа мандала, в която се намира човек, поставен в ситуация на взаимодействие със сложна система от аудиовизуални ефекти. Геометричните линии едновременно асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ за 2016 г.

Билети:  10|8 лв.

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ

25 януари | сряда | 19:30 ч.

текст: Мирослав Христов

режисьор: Ани Васева

художник: Георги Шаров

звук: ДатаТранспортер (Нино Гомез)

участват: Галя Костадинова и ДатаТранспортер (Нино Гомез)

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е твърдата, но летлива маса, в която потапяме ръка, за да открием, че пръстите ни са крака, а устите – задници.

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е ръбът, отвъд който полът, размерът и материята нямат значение, защото са едновременно мъжки, женски, средни, миниатюрни, гигантски, плътни и крехки. В пастта на Всичкоядеца дебне малка, сексапилна черна дупка, пламтяща в отчуждението си, в която се прозява нищото.

Билети:  10|8 лв.

ГОЛЕМ

27 януари | петък | 19:30 ч.

Култура аними и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

идея и режисура: Анна Данкова

сценография: Станимир Генов

звук: Петър Пармаков, Йоана Робова („Трохи“)

костюми: Леда Екимова

със специалното драматургично съдействие на ghostdog

участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

фотограф: Боряна Пандова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и Министерство на културата на Република България.

 Билети:  10|8 лв.

 ТОТАЛНА ЩЕТА | Метеор и  ДНК

28 януари| събота | 19:30 ч.

автор и режисьор: Ани Васева

драматург: Боян Манчев

художник: Георги Шаров

музика: Константин Марков

участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

фотография: Георги Димитров

връзки с обществеността: Михаела Люцканова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога – косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.

„Няма пречки пред любовта (освен физически).”

disorganisation.org

Билети:  10|8 лв.

  

НЕОН | Garage Collective

31 януари| вторник | 19:30 ч.

 

автори и изпълнители: Ирена Цветанова, Александър Георгиев, Жана Пенчева

музика: Емилиян Гатцов – Елби – музика към Неон

сценография: Ралица Тонева

мениджър проект: Маргрета Костадинова

 

Неон е проект, под шапката на който се генерират няколко различни продукта –лекция-пърформанс, танцови тренинги с различни социални групи и бурлеск спектакъл. Александар Георгиев –Аце, Ирена Цветанова и Жана Пенчева генерират и артикулират хореографска материя около тематика на протеста, Бурлеска и техните функции в обществото. Бурлеск пърформанс Неон е крайната точка от тяхното пътуване. Това е сценично представление, което предлага нова гледна точка към празнуващото/протестиращо тяло, което да бъде наблюдавано през призмата на Бурлеска, която в същността си борави с флирт, противопоставяне, сарказъм, гротеска и секс.

 

fb.me/NEONburleque

Билети:  10|8 лв.

__________________________________________________________________________________________________

 

Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център, НДК и на място  час преди началото на всяко събитие. Вход в подлеза на НДК срещу фонтаните. За повече информация: fb.me/dnkSpacе и dnk@ndk.bg

- реклама -spot_img