ДНК – ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2017

- реклама -spot_img

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2017

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

 РОТОР | SubHuman Theatre

2 март | четвъртък | 19:30 ч.

 идея, организация, техническа адаптация, осветление, видео проекция: Венелин Шурелов 

механика: Борислав Тонев (Бъки)

 

„Фигурата е тяло на жеста, частично затворен от функцията, частично освободен от фикцията. В граничното поле между пърформанс и инсталация разполагам своята акция, преминаваща през две различни фази. В първата част, започвайки от празна сцена, изграждам пред публиката едно съоръжение, сложен електро-механичен кинетичен механизъм. Втората част се развива във финалните 5 минути и демонстрира окончателното сливане между моето тяло и изградената конструкция. Така образуваното хибридно тяло се движи според правилата на автоматиката, но същевременно е потопено в един фиктивен свят.“

 Билети:  8|6 лв.

 

 shamebox | Брейн Стор Проджект и ДНК

7 март | вторник | 19:30 ч.

 идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер

музика: Емилиян Гацов – Елби

консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова

фотограф: Боряна Пандова

графичен дизайн на рекламни материали: Георги Флоров

В най-новото си представление shamebox, Ива Свещарова и Вили Прагер затварят себе си и срама в сценичната кутия, за да го изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от безграничното, дори нагло, любопитство. Но играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Затова Свещарова и Прагер преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството благодатно предлага, за да продължат да си играят. Често пъти по брутален начин. Но и смешен до гротеска.

Факт е обаче, че с многобройните си проекти в полето на съвременния танц и пърформанс досега, Ива Свещарова и Вили Прагер несъмнено са демонстрирали умението си провокативно и интересно да нахлуват в чувствителни територии. Заедно, поотделно и в сътрудничество с разнообразие от артисти от страната и чужбина, те са сред създателите на  работи като „Balkan Dance Reality Show“, „Нашето последно па де дьо по Галина Борисова“, „Strip naked, talk naked“, “Victory Day”, “Sequel For The Future”, „Музей на хигиената“. Освен това, като част от артистичния колектив „Брейн Стор Проджект“, са и сред организаторите на международния фестивал „Антистатик“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура”
на Столична община за 2016 г. и със съдействието на Център за съвременен танц Кайро.

 Билети:  10|8 лв.

ТОТАЛНА ЩЕТА | Метеор и ДНК

8 март| сряда | 19:30 ч.

 автор и режисьор: Ани Васева

драматург: Боян Манчев

художник: Георги Шаров

музика: Константин Марков

участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

фотография: Георги Димитров

връзки с обществеността: Михаела Люцканова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога – косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.

„Няма пречки пред любовта (освен физически).”

 Билети:  10|8 лв.

ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард | Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК

15 март | сряда | 19:30 ч.

 идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел

текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел

превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев

музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел

сценична среда: Тита Димова-Вантек

 участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова

“ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард” напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас – актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война.

Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

С финансовата подкрепа на Австрийско Посолство в България и Министрество на Културата на България.

Билети:  10|8 лв.

ТРИУМФЪТ НА СЛАВАТА

Международна програма Мигриращото тяло

18 и 19 март | 16:00 ч. – 21:20 ч.

 концепция, текст и изпълнение: Мари-Каролин Оминал

времетраене: 15 минути

С подкрепата на CORODIS, la Loterie Romande and Pro Helvetia

 Представлението протича в индивидуална среща на всеки зрител с  изпълнителката.

Билети: ticketportal.bg и в Билетен център, НДК

 „Триумфът на славата” е една от шестте части от поемата на Петрарка – „Триумфи”.

Триумфите описват фазите на живота, противопоставяйки различни добродетели в дуели: Славата побеждава Смъртта, но е победена от Времето и Вечността.

Мари-Каролин Оминал посреща зрителите един по един в гримьорната. В пърформанса тя „разсъблича” кодовете на театралното изкуство във фантасмагорична и интимна среща лице в лице.

Мари-Каролин Оминал е танцьор, хореограф и изпълнител. В момента живее и работи в Женева. Артистичната й практика включва видео, текст, рисуване, хореография и пърформанс.

Тя завършва танцовото си образование в Schweizerische Ballettberufschule (Tanz Akademie) в Цюрих и в Rambert School of Ballet and Contemporary Dance в Лондон, като в последната година на обучението си се присъединява към the National Youth Dance Company. Заедно с френския хореограф и изпълнител Франсоа Шино правят спектакъла Duchesses (2009). За различни проекти си партнира с артистите Клайв Дженкинс, Кристиан Вогел, визуланите артисти Кин Бонинсен, Давид Оминал, Делфин Коанде и Лукач Бейлер. Мари-Каролин Оминал създава миниатюри – индивидуални срещи атрист-зрител (one-to-one performances) като Hotel Oloffson (2013) и The Triumph of Fame (2013), представления като Ballet (2014), Patricia Poses by the Pop Machine (2011) и концертния пърформанс Silver (2013), в който тя изпълнява музика на живо.

През 2015 хореографката развива проекта си радио шоу Where’s the MC в рамките на 6-месечна резидентска програма в Женева и Берлин.

Като изпълнител е работила с Tanztheater Basel, Irène Tassembedo, Blanca Li, Gisèle Vienne, Gilles Jobin, La Ribot, и Marco Berrettini. Била е гост-изпълнител в Human Writes на William Forsythe и B.O.B на Dick Wong.

От 2008 година насам Мари-Каролин представя своите проекти в театри и артистични пространства в цяла Европа, Южна и Северна Америка и Китай.

„Триумфът на славата” е игран в пространства като: Santa Cruz Museum of Art and History (САЩ), Del Vaz Projects gallery Los Angeles (САЩ), The Public Theater, фестивала Under the Radar, Ню Йорк (САЩ), Power Station of Art Shangai (Китай), Hong Kong Art Center, Swiss Cultural Center Paris (Франция), The Long Art Space Bangkok & Casa Nova Galeria during the Sao Paolo Art Fair (Бразилия).

 Билети:  12|10 лв.

  ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ | 36 маймуни

23 и 24 март | 19:30 ч.

 автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова

съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева

асистент на резиденцията: Екатерина Чокова

 Екип за пърформанс-четенето:

с участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров

сценограф: Елена Шопова

видеоартист: Петко Танчев

музикант: Павел Терзийски

режисьор: Гергана Димитрова

асистент: Екатерина Чокова

 Връзки с медиите: Културна фондация А25

 На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на “36 маймуни” изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес,.

За пиесата:

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи – мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и  поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

 

Проектът е финансиран от Столична програма “Култура” на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство с галерия “Етюд”.

Билети:  10|8 лв.

 ВСИЧКОЯДЕЦЪТ | Метеор

27 март | понеделник | 19:30 ч.

 текст: Мирослав Христов

режисьор: Ани Васева

художник: Георги Шаров

звук: ДатаТранспортер (Нино Гомез)

участват: Галя Костадинова и ДатаТранспортер (Нино Гомез)

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е твърдата, но летлива маса, в която потапяме ръка, за да открием, че пръстите ни са крака, а устите – задници.

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е ръбът, отвъд който полът, размерът и материята нямат значение, защото са едновременно мъжки, женски, средни, миниатюрни, гигантски, плътни и крехки. В пастта на Всичкоядеца дебне малка, сексапилна черна дупка, пламтяща в отчуждението си, в която се прозява нищото.

 Билети:  10|8 лв.

  ГОЛЕМ | Култура аними и ДНК

29 март | сряда | 19:30 ч.

 идея и режисура: Анна Данкова

сценография: Станимир Генов

звук: Петър Пармаков, Йоана Робова („Трохи“)

костюми: Леда Екимова

със специалното драматургично съдействие на ghostdog

участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

фотограф: Боряна Пандова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и Министерство на културата на Република България.

 Билети:  10|8 лв.

 КЪСО КИНО В ДНК

Български късометражни филми

30 март | четвъртък | 19:30 ч.

 През месец март Късо кино в ДНК е посветено на работата на режисьорката Илина Перянова.  Родена е в София и участва в театрални трупи от ранна детска възраст. Учи актьорско майсторство във Франция и България. През 2010 завършва бакалавърска степен по режисура и актьорско към театралния департамент на Нов Български Университет.

През 2016 Илина приключва магистратурата си по режисура за игрално кино от Балтийската академия за кино и медии в Талин, Естония.

Илина обича да работи с музика, фантастични елементи, танци и приказки. Тя е част от творческия колектив и продуцентска фирма ‘Уга Буга Арт’.

ugabuga.org

Заглавията на филмите са: ДА ПОИГРАЕМ, СНЕЖНОТО МОМИЧЕ, EAT ME! ИЗЯЖ МЕ!, ЛЯСТОВИЦИТЕ. Повече информация за тях можете да намерите тук.

Билети:  6|4 лв.

 

Програма на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в ДНК

 FASHION NIGHT OUT | София филм фест @ДНК

Юбер дьо Живанши, висшата мода като съдба

12 март | неделя | 19:00 ч.

 ДА БЪДЕШ ФРАНК | София филм фест @ДНК

14 март | вторник | 19:00 ч.

 

BEST FESTIVAL SHORTS | София филм фест @ДНК

Късометражна програма

16 март | четвъртък | 19:00 ч.

 СНЕЖАНКА | София филм фест @ДНК

ще се проведе и уъркшоп с художника на филма

17 март | петък | 19:00 ч.

 В СЯНКАТА НА НОЩТА | София филм фест @ДНК

20 март | понеделник | 19:00 ч.

 __________________________________________________________________________________________________

Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център, НДК и на място  час преди началото на всяко събитие. Вход в подлеза на НДК срещу фонтаните. За повече информация: fb.me/dnkSpacе и dnk@ndk.bg

- реклама -spot_img