ПЛОВДИВ СЕ ДОКОСВА ДО ИКЕБАНА, ВАРНА – ДО ТЕМАРИ ТОЗИ ОКТОМВРИ

Изложбите са част от продължаващата програма на 32-рите Дни на японската култура в България

 

Изложби на икебана в Пловдив и на темари във Варна са част от октомврийските събития, включени в 32-рите Дни на японската култура в България.
Октомври е вторият от трите месеца на инициативата и Японското посолство, в партньорство Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, е подбрало разнообразни експозиции, семинари и прожекции.

Дните на японската култура започнаха в началото на септември и текат с пълна сила. Десетки любители на Страната на изгряващото слънце посетиха вече завършилата изложба на кимоно в Пловдив, както и тези на фотографии от Токио във Варна и на икебана – в София. Спортните натури пък взеха участие в Седмия София Екиден Маратон. От настоящия месец остават редица вълнуващи мероприятия като Панорама на японското кино в Бургас, лекция на тема „Японските замъци и крепости“ и други.

Програма

В новия месец поредицата ще навлезе с разнообразната изложба „СКРИТИ ПОСЛАНИЯ – съвременно японско изкуство“, започваща още през септември, но продължаваща чак до 20 октомври в Регионален исторически музей в София.

От 4 до 15 октомври пък София ще бъде посетена и от пътуващата изложба на Японската фондация „Строежна среда: друг поглед към Япония“. 80-те примера от архитектурата, строителното инженерство и ландшафта на страната ще бъдат представени под формата на текстове, снимки и видеа в УАСГ, а входът е свободен.

Изложба на икебана „Есенна цветна приказка“ ще радва пловдивчани от 6 до 10 октомври в Дом на културата „Борис Христов“.
На 7-и пък се откриват цели две паралелни събития в столичния Дом на киното. Докато във фоайето му тече изложбата на наградени български творби от Националния конкурс за детско хайку с рисунка „Златна есен“ 2020/2021, в залата за прожекции срещу 2 лева за билет желаещите ще имат възможността да се насладят на 4-те заглавия от японското кино, които бургазлии ще видят в края на септември.

С огромно нетърпение любителите на японската култура очакват и онлайн лекцията на г-н Масахико Уотани, президент и главен изпълнителен директор на Shiseido Co., Ltd. – световноизвестната японска козметична компания с присъствие в 120 държави, която заема 5-о място сред световните производители на козметика и е водеща на вътрешния японски пазар (2019 г.). Семинарът ще се проведе на 13 октомври (онлайн, чрез платформата Zoom, с предварителна регистрация). Г-н Уотани, чиято мисия като президент е обновяването на Shiseido с цел превръщане на компанията в основен глобален играч, ще представи не само корпоративната визия и развитие на Shiseido, но и как фирмата посреща съвременните предизвикателства на глобализацията и пазарните последици от COVID-19.

Два дни по-късно – на 15-и – във Варна ще бъде открита изложбата на темари. В продължение на 5 дни жителите и гостите на морската столица ще могат да се насладят на декоративните топки, комбиниращи геометрия и бродерия. Темари се изработват на ръка от памучни или копринени парчета плат, които се оформят като топка и се омотават с памучни конци. Накрая се декорират с бродерии от цветни нишки. Изложбата ще се помещава в Арт галерия LE PAPILLON.

Месецът ще завърши ароматно и атрактивно благодарение на лекциите за японска кухня от официалния готвач в резиденцията на Посланика. На 22 и 29 октомври в кулинарна академия HRC Нодзоми Фурутани ще представи базовите техники при приготвянето на храна и презентацията на ястието. Широката публика ще има възможност да се наслади на лекцията чрез онлайн предаването на събитието.

Актуалната програма и информация за предстоящите и изминали събития може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Start typing and press Enter to search