ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО

- реклама -

ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТОДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013 в ИЕФЕМ-БАН
под патронажа на
Министерство на културата и Министерство на образованието и науката
на Република България

 

 От 8 до 19 ноември 2013 г. Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ-БАН) отбелязва ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013 – събитие, което обобщава множество важни за българската култура годишнини: 190 години от рождението на Найден Геров, 175 години от рождението на Марин Дринов, 150 години от рождението на Любомир Милетич, 135 години от рождението и 35 от смъртта на Михаил Арнаудов, 110 години от рождението на Филип Кутев и 80 години от рождението на Кирил Стефанов. Инициативата по честване на важни национални юбилеи, ориентирана около Деня на народните будители, е вече с тригодишна давност след проведените в предходните години Дни на Миладиновци 2011 и Шишманови дни 2012.

Програмата на ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013 в ИЕФЕМ-БАН включва серия от интересни и разнообразни събития: конкурс-надпяване, конкурс за любителска етнографска фотография, научна конференция, етнографска изложба, Ден на отворените врати в Етнографския музей, представяне на сборник.

ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013 започват на 8 и 9 ноември (петък и събота) с Национален конкурс-надпяване, посветен на 80-годишнината от рождението на проф. Кирил Стефанов, който ще се проведе в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември” №1). Конкурсът ще бъде закрит с Гала-концерт на лауреатите на 9 ноември (събота) от 18:30 ч. със специалното участие на Ансамбъл „Пирин”.

На 11 и 12 ноември (понеделник и вторник) от 9:00 ч. в ИЕФЕМ-БАН (ул. „Московска” №6А, Зала 19) ще се проведе Международна научна конференция „Изследване на културното наследство: състояние, резултати, перспективи”. Програмата на конференцията е фокусирана около следните теми: политики и стратегии за управление на културното наследство; локални практики и употреби на наследството; предизвикателства на нематериалното културно наследство; институции, инфраструктура, инструменти на културното наследство; медийни репрезентации на наследството; наследството като поле на оспорване. В рамките на конференцията ще бъде представен проектът „Стимулиране развитието на научния потенциал в изследванията на културната памет, културното наследство и идентичности”, разработван в ИЕФЕМ – БАН по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (12 ноември, 14:30 ч.).

На 14 ноември (четвъртък) от 17:00 ч. в залите на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър” №1) ще бъде открита изложбата „Имало едно време у дома”. Идеята на изложбата е да покаже по интерактивен и интересен за съвременния човек начин технологията на „производство” на традиционния дом – от строежа на къщата и огнището, през изработването на някои знакови предмети от домашната покъщнина и приготвянето на хляба, до характерните домашни женски и мъжки занятия и детските игри.

Гостите на Етнографския музей ще научат как се прави кирпич, защо не бива да се подава нищо през прага, трудно ли е да носиш кобилица с менци пълни с вода, как се тъче на хоризонтален стан, как се прави жабешки бод, какви природни материали са използвали прабабите ни, за да обагрят вълната в червено, на колко игли се плетат чорапи, как се приготвя домашен сапун и как се играе на ашици. Посетителите на изложбата ще научат още що е то подница, за какво се използва маганът, как се наричат частите на стана и какво означава „По ветънчикън вета чудна чупела” в превод от мещренски – тайния дюлгерски говор.

В Деня на отворените врати, 16 ноември (събота), от 10 до 17:30 ч. Етнографският музей (пл. „Княз Александър I” №1) ще предложи разнообразни игри забавления за малки и големи: грънчарство, дърворезба, печене на хляб, училище по народни танци, снимки в автентични народни носии и др. Архитекти от Асоциацията за строителство с естествени материали ще демонстрират традиционната строителна техника „плетарка”. Денят на отворените врати ще приключи в 18:00 ч. с награждаване на победителите в Първия национален конкурс за любителска етнографска фотография и откриване на изложба с наградените фотографии.

Последното събитие от ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013 е представянето на сборника „Шишманови дни 2012” на 19 ноември (вторник) от 16:30 ч. в ИЕФЕМ-БАН (ул. „Московска” №6А, Зала 19), който отразява събитията, проведени в рамките на Шишманови дни 2012 в ИЕФЕМ-БАН: научната конференция „Въобразеният българин”, юбилейната изложба „120 години Народен музей”, Националният конкурс-надпяване, Националните ученически конкурси за есе и рисунка, Денят на отворените врати в Етнографския музей.

Подробна информация за програмата на ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013 е публикувана в уебсайта:
http://folklor.bas.bg/dni2013/.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Миконос посрещна Кристо и Ева в клип

Кристо в партньорство с Mikel Coffee, заснеха мащабния музикален клип  “Mama Bonita” Лято, лъскави яхти, тюркоазено синьо море. Такова бе лятото на двама наши талантливи...

Красимир Вълчев: Няма планирано затваряне на училищата – Здравей, България (15.09.2020)

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...

Марешки за присъдата: За непредубедените е ясно, че съм невинен – Здравей, България (15.09.2020)

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН: Училищата отварят при засилени противоепидемични мерки

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...

BTA: От 16 септември започва цикълът концерти “Среща на поколенията”

С концерт на пианиста Сергей Редкин на 16 септември в Сити Марк Арт Център започва цикълът концерти "Среща на поколенията". "Целият мой...

Антон Дончев: Българският народ за първи път се отърва от страха си

„Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно – българският народ за първи път...