ДНИ НА МИЛАДИНОВЦИ

ДНИ НА МИЛАДИНОВЦИ 2011 ЗАВЪРШВАТ С ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА, ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИК И НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ КОНКУРСИ

 

На 9 юни (събота) от 12:00 ч. в Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще се проведе:

– откриване на изложба на ученически рисунки от конкурса „Светът на българина в песните на Братя Миладинови”;

– награждаване на лауреатите от ученическите конкурси за есе и рисунка, провели се в рамките на Дни на Миладиновци 2011;

– представяне на сборника „Дни на Миладиновци 2011”, изд. Академично издателство „Проф. Марин Дринов” с подкрепата на Фонд „Научни изследвания” към МОМН.

Дни на Миладиновци 2011 бяха посветени на 150-годишнината от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови и бяха организирани в началото на ноември 2011 г. от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, 30 СОУ „Братя Миладинови”, Читалище „Братя Миладинови” – София и Сдружение за културни инициативи, под патронажа на Министерство на културата и Министерство на образованието, младежта и науката на Р България, с медийната подкрепа на Телевизия СКАТ, Българското национално радио и МетроМедия, генерален спонсор – Корпоративна търговска банка АД.

В празничните събития се включиха близо 6000 души, които посетиха Деня на отворените врати в Етнографския музей и гала-концерта от надпяването с песни на Миладиновци, както и над 500 ученика от цялата страна, които взеха участие в двата конкурса.

Сборникът „Дни на Миладиновци 2011” е първият по рода си – съдържа както научни текстове от провелата се в рамките на Дните конференция, така и детски рисунки и есета. Той е своеобразна хроника на събитията от 2011 с богат снимков и документален материал.

Изложбата „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” съдържа над 100 детски рисунки, отличени в едноименния конкурс, изобразяващи традиционни сцени на хора и седянки, но и митологични образи – змейове и юнаци.

В деня на откриването, 9 юни, между 12:00 и 14:00 ч. Етнографският музей обявява HappyHour, в който посетителите няма да заплащат входна такса.

В момента в Етнографския Музей при БАН можете да видите:

Изложба „Петрикивска живопис” на художничката Галина Назаренко, представена от Посолството на Украйна в България и от Сдружението за българо-украинска дружба и сътрудничество

Изложба „Бесарабските българи в постсъветското пространство: политика, идентичност, култура”, реализирана от екип на ИЕФЕМ-БАН с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания” към МОМН

Изложба „Слънцето и месечината били брат и сестра…” на КомпотКолектив.

Изложба „Карнавалът – крал на Европа”, реализирана с подкрепата на програма „Култура” на Европейския съюз.

Етнографски музей – БАН

София, пл. „Княз Александър І” №1 (Източно крило на Царския дворец)

Работно време

вторник – неделя                  10:00 – 17:00 ч.

понеделник                           почивен ден

Цени на билети

за възрастни                          3 лв.

за ученици и студенти         1 лв.

Start typing and press Enter to search