Дизайнерски бижута – изложба

- реклама -

Neva_BalnikovaEXTASY! МАЛКИТЕ НЕЩА, КОИТО  ПРЕДИЗВИКВАТ ГОЛЯМА ЕМОЦИЯ!

1 – 10 ноември

Изложение на бижута

„Малките неща, които предизвикват голяма емоция!“ е мотото на първата изложба дизайнерски бижута от водещи български бижутери в Галерията за модерно изкуство. Произведенията могат да бъдат видени и закупени в рамките на експозицията от 1-ви до 10-ти ноември, на Оборище 10. С тази инициатива Галерията разкрива едно ново пространство за дизайнерски  обекти и бижута.

Селекцията обединява творби на шестима майстори бижутери с уникален почерк  –  Николай Сърдъмов, проф. Димитър Делчев, Цветелина Алексиева, Ангелина Цветкова, Нева Балникова и Атанас Константинов.

Бижутата са най-стария предмет, роден от човешкото  въображение, абстракция на съзнанието и стил на изразяване.  Поставайки под въпрос стандартите и развитието в съвременното ювелирно изкуство,  шестимата автори представят своите творчески светове, пълни с фантазия,  характер и неустоимо желание за притежание. С вкопчващото си въздействие, произведенията провокират въображението и разкриват поле от  нови идентичности както за творците, така и за техните притежатели.

Най-новата колекция на Николай Сърдъмов „Точки на пресичане“, се състои от брошки, медальони, пръстени и обеци. Основен компонент в нея е кръгът. Всяко бижу представлява триизмерна композиция, в която се преплитат окръжности в шест различни размера. Формите са изградени симетрично – тръгвайки от центъра, елементите се разполагат под различен ъгъл, като оформят  геометрията на въздушни пластове и групи от компоненти, обединени в обща композиция. Получава се ефект на мрежа, в която като основна организационна форма се откроява кубът. Всяка една от работите първоначално се изготвя във восък, след което се превръща в бижу от сребро или злато. Бижутерът обича да експериментира и да съчетава несъчетаеми материали. Затова в колекциите му може да се видят гума със сребро или злато, пластмаса със сребро, захар, дърво и сребро…
От 1995-а насам Николай Сърдъмов реди десетки изложби в Австрия, Италия, Белгия, Великобритания, Германия, Люксембург, Португалия и чак до Австралия.

 

Атанас Константинов е автономен дизайнер на съвременни бижута. Работите му присъстват в отбрани галерии  в София, Кьолн, Франкфурт, Монреал. Негови бижута са представяни във фото сесия на ZOO MAGAZINE, както и фестивалите OBJECT ROTTERDAM и SOFIA DESIGN WEEK .

Работи със сребро, често пъти с цветна гума или злато. Свободно използва класически и експериментални техники и материали. Творбите на Атанас Константинов са архитектонично построени обекти, предназначени за носене върху тяло. Характеризират се като минималистични структури,  изненадващи със своята мащабност и визуална чистота.

 

Проф. Димитър Делчев е автор, който вече сме имали честта да представим в Галерията с експозицията „Играчки за възрастни“. Прави бижута от 14-годишен и е в състояние да създаде накит от всичко – обикновени топки за тенис например или пластмасов накрайник от пералня. Казва, че е имал късмета да учи при едни от най-добрите, като големия Ерньо Рубик. Бил е преподавател по дизайн на бижута в Центъра за изкуства и занаяти в Кувейт.

 

 Идеята за ready-made бижутата на Димитър Делчев се появява през ранните 90-те, когато работи за лондонската галерия Electrum. Тогава използва готови обекти, които метализира – части от булчинска рокля, топчета за пинг-понг. Правил е украшения от шарен боб, люти чушки, ракия, по-късно създава годежни пръстени от гуми, цветни изолиращи материали и пластмаса, дори украшения от лед.

 Обектите за носене на Димитър Делчев са по-скоро играчки-бижута от нестандартни материали, те забавляват, предизвикват усмивка, носят радост. “Тези бижута играят с идеята за ценност на самото понятие бижу и на идеята за инвестиция. Продават креативност и впечатляват с нея. Те са обекти за носене за момента, за сезона, за конкретния случай. Човек не съжалява, когато ги повреди или загуби, защото поне няколко пъти са били истинските”, казва авторът.

 

Бижутерът Цветелина Алексиева твърди, че единствената традиция, която й влияе, е японската. Там формите са много изчистени, възпроизвеждат се природни структури, а бижутата са направени да се съзерцават дълго време и дори се използват за медитация. Тя може да се похвали с диплома на златарски калфа след три години чиракуване в работилница в Дюселдорф. През 1990г. прекъсва следването си като студентка по немска филология в София и заминава за Германия, за да учи занаята. Днес излага уникалните си произведения в София и в галерии в Австрия, Германия, Швейцария и Великобритания. В работата си предпочита традиционните материали като злато и сребро, но е правила и брошки от пластмасови пликчета например.

 

Твърди, че тенденцията да се използват нетрадиционни и много евтини материали не е толкова нова. Всъщност трендът се заражда в Западна Европа още след Първата световна война, а бумът е около 60-те, когато накитите от пластмаса навлизат масово. От няколко години обаче се наблюдава по-скоро обратната тенденция – мнозина се завръщат към благородните метали. Съчетават ги с много големи и ярки на цвят камъни. Сега модерни са едрите аквамарини, цитрини, турмалини, както и топазите и т.нар. патпараджа – ярко оранжеви сапфири. 

 

Ангелина Цветкова завършва Художествено училище по приложни изкуства и Национална художествена академия, специалност Метал.  Изработва уникална авторска бижутерия от 1994г. Нейните колекции са вдъхновени от музиката, красотата и изяществото, „Ноктюрно в 925” „Сребърен Бриз”, The man I love”, „Les femmes”. Работи с различни материали: метал, стъкло, порцелан, хартия, текстил. Има четири самостоятелни изложби  и множество групови в България и чужбина.

***

 Нева Балникова се занимава с бижута от много време, а от 10-ти клас ги продава. Няма материал, който да я стряска, а по-скоро я предизвикват. Напоследък най-много се впечатлява от карбоновите покрития. Авторските бижута на Нева се отличават със своя индивидуален почерк, който  маркира още от идеята, през материалите до изпълнението.

 ***

За да получи невероятните си бутикови изделия, бижутерът Нева Балникова много държи на нестандартните материали и форми. Експериментира с материали като шлаух, рециклирани материали, моделин, силикон, естествени земни материали, които намира от най-различни места. Нейният уникален стил е смес от класически и експериментални форми и материали, с нотка на екстравагантност.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моята булчинска рокля (откъс)

Излезе от печат сборникът „Моята булчинска рокля“, в който 44 неслучайни жени разказват своите съвсем истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова. Представянето на книгата...

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, обяви премиерът Борисов

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат...

79 ден на протеста: Изненада за Столична община

За 79-и път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...

Николо Коцев: Мислещите и работещите хора винаги успяват

„Надявам се, че скоро ще се намери лекарство и ваксина. Аз лично смятам, че до 5-6 месеца нещата ще се нормализират“, коментира...

Билярски: Драги Георгиев публикува документи за българина Гоце Делчев

Гоце Делчев се самоопределя като българин в цялата документация, която сме прегледали. Това заяви специално за БГНЕС историкът Цочо Билярски, който е...

Бяла и жълта боя, и яйца полетяха към сградата на ДПС

За 78-ми път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...