ПРОДУКЦИЯ НА БНТ В СЕЛЕКЦИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕТСКИ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ В ЧИКАГО

„Димитър – до сърцето“ на режисьора Димитър Шарков с участие в конкурсната програма на 35-ото издание на форума

Филмът „Димитър – до сърцето“, съвместна продукция на Българската национална телевизия и Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) е избран в конкурсната програма на 35-ото годишно издание на Чикагския международния детски филмов фестивал (CICFF35). По време на престижния форум, който ще се проведе в периода 1-9 ноември, ще бъдат представени над 250 нови заглавия от 40 държави.

Продукцията на БНТ „Димитър – до сърцето“ е част от международния проект на Евровизия „Детски документални серии“ и вече е излъчен в 10-те европейски държави, включили се в инициативата на EBU през 2017 г. Концепцията на проекта предвижда всеки от обществените оператори да създаде епизод от „сериала“ и да излъчи поредицата, включваща продукциите на всички партньорски телевизии. Като член на EBU, участието на Българската национална телевизия в проектите Евровизия – „Детски драма серии“ и „Детски документални серии“, е традиционно и датира от 2003 г.

Филмът „Димитър – до сърцето“ разказва историята на млад музикант – 11 годишния Димитър, който се учи да свири на родопска каба гайда. Амбициите на Димитър да изучи тънкостите на характерния за българския фолклор музикален инструмент и да бъде приет в популярни български състав „101 родопски каба гайди“. Освен към красотата на природата и бита на жителите в родопския край, зрителите стават съпричастни и към ценните уроци по гайда, които дава един от най-изявените гайдари Костадин Илчев.

Сценарист и продуцент на филма е дългогодишният главен редактор на „Детска редакция“ в БНТ и бивш програмен директор на обществената медия Румен Николов, режисьор е Димитър Шарков, оператор – Константин Димитров.

Българската лента „Димитър – до сърцето“ ще бъде показана по време на Международния детски филмов фестивал в Чикаго на 4 ноември.

Прожекциите, които ще се състоят в осем популярни културни центъра в Чикаго, ще бъдат съпроводени с работни срещи, презентации и тематични семинари, участие в които ще вземат изявени имена в кино средите. По време на фестивала ще се проведат 6 филмови и технологични работилници с над 150 участници от регионални училища. „Градим един нов свят“ е темата на тазгодишното издание на фестивала, който цели да насърчи децата и тийнейджърите да издигнат мостове над културните различия.

 

Start typing and press Enter to search