Деси Тенекеджиева представи филмовата си поредица

- реклама -

Деси Тенекеджиева представи филмовата си поредица
Деси Тенекеджиева и екипа

Деси Тенекеджиева представи филмовата си поредица „Спирка Европа” на София Филм Фест

На 19-ти март продуцентът и режисьор Деси Тенекеджиева представи в Дома на киното специална версия на проекта си, включваща девет от кратките филми от документалната филмова поредица „Спирка Европа: София 2019” . Премиерата на проекта беше в края на миналата година, но това е първа прожекция на филмите на голям екран.

„19-вековна е историята на столицата ни, 19 е броят на кратките филми, защото през 2019-та година София може да стане европейска столица на културата. Но ето, че днес сме 19-ти март и прожекцията е от 19 часа, а това вече е абсолютно съвпадение. Организаторите на този най-престижен и голям кино фестивал в Югоизточна Европа „София Филм Фест” планираха прожекцията точно на тази дата и час, без да сме обсъждали преди това темата. Така, че няма нищо случайно – съдбата също е благосклонна, давайки ни знак и искрено се надявам, че животът на филмите ще е дълъг и успешен.” – сподели Деси Тенекеджиева. Тя благодари и представи на публиката голяма част от екипа си: оператора Александър Моллов, актьора Атанас Сребрев – основен глас на проекта, младия археолог Васил Тенекеджиев, направил историческото изследване, съсценариста д-р Румен Цонков, главния редактор Мариета Ценова и тонрежисьора Георги Цветков. Консултант на филмите е историкът Атанас Димитров, чийто екип направи и 3D възстановките на антична Сердика, а анимацията е в ръцете на един от най-успешните български аниматори в света Мина Милева.

Креативността, ярката визия и перфектната звукова картина впечатлиха всички зрители. Не случайно към филмите има засилен международен интерес. А това е и една от основните каузи на проекта – да бъде разпространен по световните кинофестивали и телевизии, за да направи силна реклама на България, чрез столицата София и уникалната и 19-вековна история.

Документалната филмова поредица е резултат на специфичен подход към историческата информация, като слага акцент на 19 конкретни обекта и чрез тях разкрива част от старата история на Европа с нейните културни, династически и политически традиции, но прави и препратки към настоящето. Проектът чупи каноните на подобен тип филми и е заснет модерно и атрактивно, с много ефекти и анимация, като по този начин задържа вниманието на зрителя към историческия разказ с ясни конкретни, но и малко известни и любопитни факти.

„Спирка Европа: София 2019” се продуцира от Нова филм и Фондация „Стоян Камбарев“ и е съфинансирана от Столична община, Програма Европа – 2013 г. във връзка с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

През лятото, Деси Тенекеджиева и нейния екип ще започнат работа и по пълнометражен документален филм за 19-вековната история на София.

Вижте трейлъра на филмите: https://www.youtube.com/watch?v=XeAD_tBgiJI

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -