„Денят започва”

- реклама -

 Арест за измами с дарения след разследване на БНТ

 

Този понеделник и вторник зрителите на БНТ ще могат да проследят разследването на екипа на сутрешния блок „Денят започва”, което разобличи група, занимаваща се с измами чрез събиране на дарения.

Организацията работи на територията на София от 4-5 години. Основната схема за набавяне на средства са мними реставрации на храмове. За събиране на парите престъпната група използва наркозависими или възрастни хора, на които плаща между 100 и 200лв. Те раздават икони, химикалки или плюшени играчки по заведения и паркове и с истории за болни деца и социални домове просят от всички нас.

 

Репортерът на „Денят започва” Екатерина Анева, заедно с операторите Владимир Богдански, Иван Антонов и Недялко Данов, работи по разследването в продължение на почти месец. Разкритията на екипа отведоха полицията до организаторите и посредниците в престъпната схема. Екипът на БНТ се сблъска с добре измислената организация, която предпазва истинските измамници. Те използват измислените от времето на ДДС измамите хора със социални и психически проблеми или зависимости за пряк контакт с хората на улицата. Тъй като те са ненадеждни свидетели до образуване на дознания и дела рядко се стига.

След разкритията на екипа на „Денят започва” бе арестуван един от участниците в престъпната схема.

 

Повече подробности около разследването гледайте на 8 и 9 октомври в „Денят започва” по БНТ1 и БНТ Свят!

 

- реклама -