Денят отблизо

- реклама -

Йорданка Фандъкова показва символите на столицата в

Денят отблизо с Мира

 

Тази събота, в рубриката „България отблизо” ще гостува Кметът на столицата –  Йорданка Фандъкова. Тя ще бъде гид на екипа на предаването и ще разкаже за красотата на София, за озеленяването и за реставрирането на църкви, и манастири.

Кметът на столицата ще покаже на зрителите църквата „Света София” – символ на града. Базиликата e от най-значимите архитектурни ценности в Югоизточна Европа и обект със световно значение! Тя е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни. През II век на мястото е имало римски театър, a през следващите векове са били издигани последователно няколко храма. Повечето народни предания за построяването на първия храм “Св. София” са свързани с легендата за принцеса (мома) София, наследница или родственица на Константин Велики. Дошла болна в Сердика, излекувала се, останала в града и за благодарност съградила църквата, а след смъртта си била погребана в нея. 

Историята на  столицата ни е тясно свързана с храма „Св. София”, който подобно на „Света София” в Цариград е посветен на “Премъдростта Божия” – едно от имената на младия Исус Христос.

Специален гост на Мира в събота ще бъде и познавачът на всички видове манджички, подправчици, месца и зеленчучета – водещият на предаването на БНТ „Бързо, лесно, вкусно” Ути Бъчваров.

 В неделя „Денят отблизо” с Мира ще разкаже кои са най-странните професии, кои от тях се срещат в България и добре заплатени ли са те? В рубриката „Близки срещи от астрален вид” ще гостуват Васко Кръпката и Николай Урумов.

 

 

Гледайте „Денят отблизо” с Мира всяка събота и неделя от 11:00ч. само по БНТ1!

 

- реклама -
Previous articleWorld stories
Next articleBig Brother