Деня на славянската писменост и култура – 24 май

- реклама -spot_img

Празнична програма на БНТ по случай Деня на славянската писменост и култура – 24 май

 

По случай Деня на славянската писменост, просвета и култура БНТ отново ще предложи на зрителите си разнообразна празнична програма. Филмите, сериалите и концертите  ще бъдат само малка част от нея.

 

По традиция на 24 май денят ще започне със специалния празничен сутрешен блок на БНТ „От А до Я”. Зрителите ще видят репортажи на екипа на БНТ от 4 европейски града – София, Рим, Париж и Лондон. Пред Народния театър „Иван Вазов” в София водещата Александра Гюзелева – Шани ще очаква будители от всеки пол и възраст с техните любими книги на „малкия” голям стол от предаването „Малкото голямо четене”. Водещи на студиото в София ще бъдат Анна Ангелова и Даниел Ненчев с техните специални гости за празника, а директно от Солун, на живо ще се включи Георги Ангелов от  българското неделно училище „Георги Зограф” и Музея на Византийската култура.

Столове от декора на „Малкото голямо четене” ще очакват малки и големи рицари на книгите през целия ден в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе. В празничния ден зрителите на БНТ ще видят и интервюто на Жени Марчева в пряко включване от Пловдив с британския посланик у нас Джонатън Алън.

 

За празника БНТ1 ще заложи на емблематични български филмови заглавия като Борис I – покръстването” (1984), „Борис I – слово за буквите” (1984), „Мъжки времена” (1977), както и на касовите чужди заглавия „Зло”, „10 ярда” и „Труден избор”. БНТ1 ще излъчи премиерно и сценарният дебют на писателя Константин Петров – „Виолета, Жоро и аз” (2012). Режисьор на лентата е талантливият Любомир Попов, а в главните роли зрителите ще видят  Филип Аврамов, София Маринкова и Николай Върбанов.

БНТ2 и БНТ Свят също ще предложат на зрителите си богата филмова програма, включваща заглавия като „Васко да Гама от село Рупча” (1986), „Августина”, „С деца на море”, „Осъдени души”, „Племенникът чужденец”, „Сбогом, приятели” и документалния филм на Тома Томов – „Векът на Виктор Шем-тов” и  др.

В празничните дни по БНТ ще има и богата концертна програма. Акцентът в нея е разбира се песенния конкурс „Евровизия”, който БНТ ще излъчи в 2 поредни дни – четвъртък и събота. Българският представител Софи Маринова ще пее на втория полуфинал на връх 24 май, а зрителите ще могат да го гледат в прякото предаване от Баку от 22:00ч. по БНТ1 и БНТ Свят. БНТ1 ще излъчи  концерт по случай 30 години на сцената на Кристина Димитрова и Орлин Горанов и „20 години АКАГА”. БНТ 2 – концерта на Кайли Миноуг от  Сидни – „Кайли – в нощ като тази”, а зрителите на БНТ Свят ще могат да се насладят на юбилейния концерт, посветен на 100 годишнината от рождението на Йосиф Цанков „Песен моя, обич моя; концерта на „Мери Бойс Бенд” от Първо студио на БНР, както и този на Суинг Старс (Германия) от Международния джаз фестивал Банско 2008.

 

На 25 май в програмата на БНТ1 зрителите ще видят телевизионната премиера на спектакълa „Вишнева градина” – тв адаптацията на постановката на проф. Крикор Азарян в Народния театър.

 

Спортните събития също ще бъдат част от програмата на БНТ през почивните дни. И трите канала на националната телевизия ще предложат на зрителите мачове от националната баскетболна лига, както и от световната лига по волейбол. По традиция БНТ2 ще излъчи Формула 1 – Гран при на Монте Карло в последната празнична неделя на месеца.

 

Весели празници с програмата на БНТ1, БНТ2 и БНТ Свят!

Гледайте празничната програма на БНТ и онлайн на http://tv.bnt.bg/  !

 

 

 

- реклама -spot_img