ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДОМА НА ХУМОРА В ГАБРОВО

- реклама -spot_img

Домът на хумора предлага целодневна програма на рождения си ден – 1 април

 

На 1 април т.г. – Международния ден на хумора и шегата – Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи своя 44-и рожден ден.

Както всяка година екипът на габровската Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. Специалните празнични прояви, забавните атракции, временните и постоянните изложби са на разположение на всички габровци и гости на града напълно безплатно. По традиция в целодневната първоаприлска програма са предвидени интересни изяви за всички възрасти.

В 10.30 ч. в „Залата на жирафите“ ще започне детското утро, посветено на 40-годишнината от откриването на малката планета Габрово. Празничната програма „На планета Габрово“ се осъществява с любезното съдействие на Сдружение „Планета Габрово“, а главни герои в нея са първокласници от ОУ „Ран Босилек“.

От 14.00 ч., отново в „Залата на жирафите“, любителите на кинокомедията ще имат възможност да гледат два епизода, превърнали се в класика – „Бай Ганьо тръгва по Европа“ и „Бай Ганьо във Виена“ на режисьора Иван Ничев. В главната роля е Георги Калоянчев, а компания му правят Стоян Алексиев, Джоко Росич, Пейчо Пейчев и др.

В 17.30 ч. е откриването на две интересни гостуващи изложби.

Спецално за Деня на шегата и рождения ден на Дома на хумора и сатирата двама изтъкнати творци – Цветан Стоянов и Калин Николов – идват в столицата на хумора, за да заредят габровци с добро настроение чрез общата си изложба „Усмивката“. Цветан Стоянов е художник и преподавател в Националната художествена академия, участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. За първи път представя в Габрово своя самостоятелна изложба – в 59-те цветни фотографии греят усмивките на обикновени хора от улицата.

„Напоследък снимам хора, които се смеят. Това се оказа много трудно нещо. Аз се надявам хората, които видят изложбата, да започнат да се усмихват повече и по-искрено.“ – споделя авторът.

Калин Николов за втори път гостува в Дома на хумора. В 13-те си карикатури в „Усмивката“ пресъздава находчиво и с добро чувство за хумор фрагменти от нашия живот в миналото и днес.

Втората сборна изложба обединява творби на двама хърватски и двама български карикатуристи. „2 + 2“ е названието на общата изложба и на проект, осъществяван ат Международна асоциация на курикатуристите в гр. Сисак (побратим на Габрово). Като партньор по този проект Домът на хумора е домакин на първата изява от амбициозната инициатива – изложба от карикатури на Ненад Остоич и Дамир Новак (Хърватия) и Ивайло Цветков и Трайко Попов (България). Всеки от четиримата автори участва с 15 свои карикатури по любими теми, а следващата година изложбата им ще бъде представена и в гр. Сисак. Майсторски шаржовете на известни личности показва Ивайло Цветков, а обощочовешки и актуални теми вълнуват останалите: войната, свободата, борбата между великите сили, толерантността, опазването на околната среда, политиките на ЕС и бежанската криза.

Заповядайте на рожден ден и на среща с майсторите на хумористичното изкуство!

В празничната вечер ще прозвучат изпълнения на възпитаници от Музикална школа „Звезди в аванс“ с ръководители Ваня и Радослав Талеви.

Домът на хумора

- реклама -spot_img