Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата

Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата„Огилви е творческата сила на съвременната реклама.” – The New York Times

В рекламата има творчески личности, които измислят срахотни кампании. Но има и една рядка порода гении, за които творчеството е не само професионално задължение, а начин на живот. Дейвид Огилви принадлежи към тях. Тази книга категорично го доказва. Независимо дали става въпрос за бележка от един-два реда, или за обширно изказване, в словото на Огилви винаги има нещо изключително революционно и същевременно изключително просто. 

Това е една необикновена бизнес книга. С характерния си отривист стил Огилви излага прями и остроумни размисли върху теми, свързани с маркетинга и рекламата, от продажбата и управлението до творчеството. Независимо дали конкретният откъс е част от старателно подготвена лекция или шеговита бележка до приятел, прозата на Огилви неизменно подтвърждава неговата максима: “За една рекламна агенция е добре да е надарена с въображение и неортодоксалност”. 

Сентенции от Дейвид Огилви:

Ако не можеш да рекламираш себе си, каква е вероятността да успееш да рекламираш каквото и да било друго?!

Насърчавайте новаторството! Промяната за нас е свежа кръв, застоят – смъртоносен вирус.

Великите идеи обикновено са прости по същността си.

Всеки кръгъл глупак може да сключи сделка, но за създаването на марка са необходими гениалност, вярност и упоритост.

Никога не пишете рекламен текст, който не бихте искали семейството ви да прочете. Не бихте лъгали собствената си жена. Тогава не лъжете и моята.

Развивайте ексцентричностите си, докато сте млади. Така като остареете, хората няма да мислят, че изкуфявате.

Наемайте хора, които са по-добри от вас, после ги оставете да действат. Търсете хора, които ще целят необичайното, които няма да затънат в рутината.

Необходима е голяма идея , за да се привлече вниманието на клиентите и да се накарат да купят вашия продукт. Ако рекламата ви не съдържа голяма идея, тя ще отплува като кораб в морето.

Ако някога си имал късмет да създадеш истински добра рекламна кампания, скоро след това някой вече я е откраднал. Това е дразнещо, но не се тревожи: никой никога не е изградил марка чрез имитиране рекламата на друг.
Рекламата може да убеди човек да купи некачествена стока, но само веднъж.

Start typing and press Enter to search