Деймиън Хърст

- реклама -

Само за няколко десетилетия, Хърст се превърна в най-богатия жив художник  в историята на изкуството със състояние от близо 1 млрд.  долара. Творчеството му се радва на международен колекционерски интерес, а произведенията му достигат баснословни цени.

Голяма роля за неговия  забележителен възход играят рекламния магнат и колекционер Чарлз Саачи, който през 1998г. купува негова творба, озаглавена “Хиляди години” и бизнес мениджърът Франк Дънфи – верен партньор на Г-н Хърст и до сега.

Във внушителния брой произведения, които създава, Деймиън Хърст засяга темата за несигурността и преходността на човешкия живот и биологическото съществуване изобщо. Подобно на  Анди Уорхол и Джеф Кунс преди него,  в най-провокативните си творби Хърст се интересува от потреблението и комерсиализацията на изкуството, както и паричната скала, по която се оценяват и купуват произведения на изкуството.

Най-скандалният от групата “Млади британски артисти” взриви световната арт сцена със свежи хрумвания и шокиращи проекти. Особено популярни са неговите инсталации  тип „фармацевтични рафтове” и замръзени животни във формалдехид. Сред най-шокиращите му творения са гигантска  тигрова акула[1], потопена във формалдехид, (продадена за 17.2 млн. долара) и теле[2] с копита, рога и златен диск от 18 каратово злато (откупено  за 16,5 млн.долара през 2008г.).

Емблематични за изкуството на Деймиън Хърст са сериите от картини и графики, популярни като Spot paintings и Spin paintings. Пеперудите като символ на жизнения цикъл присъстват в изобилие в творчеството на 47 годишния британец.

Най-яркия образ на Хърст обаче е черепът, покрит с 8601 скъпоценни камъка, оценен от самия автор на стойност 100 млн. долара. Ювелирният шедьовър For the love of God, отливка от истински череп на 35 годишен мъж, живял през 18 век, e замислен като триумф на човека над смъртта и абсолютна провокация към най-заможните колекционери.

Творчеството на Деймиън Хърст не просто буди много противоречия, но и  му помага да стане рекордно скъп автор. Цените на неговите произведения растат непрекъснато и на вторичния пазар се препродават с 300% марж.

Доказателство, че е не  просто скандален, но и дързък пазарен играч, е рекордния аукцион в Сотбис през септември 2008г. С абсолютно зашеметяващ и умен маркетинг ход, дело на човек с мисията да предизвика обрат на пазара, артистът подминава традиционния начин на продажба чрез арт дилъри и галерии, чиято обичайна комисионна достига 50% от продажната цена. Хърст има ясен подход към маркетирането на своето изкуство: „Първият път, когато нещо се продава, цената му би трябвало да бъде най-висока”…, „Определено, целта ми е да направя първичния пазар по-скъп.”

Двудневната разпродажба в Сотбис, озаглавена “Beautiful inside my head forever”  достига рекордната сума от над 200 млн. долара. Търгът е най-успешния в историята на аукционната къща като обща стойност на продажби от един творец. За сравнение, предишният рекорд от 1993г. е за  нa търг, на който са продадени 88 творби на великия майстор Пикасо на обща стойност 20 млн.долара.

 „Търгът е повратна точка, защото показва изкуство, разбирано и продавано по нов начин”, се казва в репортаж по BBC, излъчен в разгара на аукциона.

Въпреки че продължава да работи усилено, творби на Деймиън Хърст рядко могат да бъдат намерени на свободния арт пазар. В момента, в който представи нова колекция, тя моментално бива изкупена от дилъри и колекционери.

Картините и инсталациите му са изложени в световноизвестни музеи, както и в частни и корпоративни колекции. Сред тях попадат имената на MoMA, Ню Йорк; British Council Collection; Tate Modern, Лондон и десетки галерии в САЩ, Германия, Япония и др.  Негови творби са в частните колекции на италианския дизайнер Миаки Прада, фамилията Муграби – едни от най-големите колекционери на съвременно изкуство, кралското семейство на Катар, крупни колекционери от САЩ , Япония и Русия.

 

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -