Даяна: Седем дни, които разтърсиха света – документален филм

БНТ1 ОТБЕЛЯЗВА ГОДИШНИНАТА ОТ СМЪРТТА НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА С ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА БИ БИ СИ

Филмовият разказ проследява реакциите във Великобритания след загубата на „принцесата на народа“

 Двадесет години след като светът се прости с принцесата на Уелс – Даяна, БНТ1 ще припомни на зрителите как е приета новината за нейната смърт от кралското семейство и британското общество. На 1 септември (петък) от 20:55 часа обществената медия ще излъчи документалния филм на Би Би Си – „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“ (2017).

За британците смъртта на Даяна е равнозначна на гибелта на Джон Кенеди за американците. Чрез непопулярни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на „принцесата на народа“, както и на обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър пресъздава неописуемия  шок, който преживява нацията.

Новината за смъртта на Даяна се възприема като истински катаклизъм и като необяснима трагедия. Филмът предизвика истински интерес, защото проследява реакциите на кралското семейство в една сложна ситуация за тях. Обществените нагласи, обвиненията, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция  – това са част от темите, които изследва документалният филм.

  Гледайте документалния филм „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“

на 1 септември (петък) от 20:55 часа по БНТ1!

Даяна: Седем дни, които разтърсиха света

The Queen And Prince Charles At The Derby Races, June 1993

Даяна: Седем дни, които разтърсиха света 

Start typing and press Enter to search