DANCE IT

- реклама -spot_img

_MG_5049-2

Над 150 млади танцьори във финалния спектакъл на DANCE IT! 2015

13 април 2015 г., Аула „Максима”, УАСГ

 

Международната интензивна програма Пролетната „Танцова работилница Dance It!“ 2015 традиционно завършва със заключителен спектакъл, който тази година ще се проведе на сцената на Аула Максима, УАСГ, на 13 април от 19:00 ч. В рамките на танцовата програма хореографите и преподаватели Пола Уебър (класически балет), Гери Абът (модерен танц), Маркъс Галанте (Бродуей джаз), Андреа Бър (хип-хоп), Петър Илиев (характерни танци) и  Николина Карагеоргиева (класически балет, средно ниво), създават представление в различни танцови стилове, което отбелязва края на пролетното издание на Работилницата и показва резултатите от нея. Представянето пред публика на дейността в едноседмичните ателиета е важна част от мисията на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“, тъй като сценичната изява е момент от решаващо значение в развитието на всеки танцов артист.

Над 150 танцьори взеха участие в тазгодишното издание на Пролетната „Танцова работилница“. Те са и изпълнителите във финалното представление Touch The Sky, със специално направената от Андреа Бър. Енергичната и забавна танцова миниатюра е комбинация от различни стилове и техники в хип-хопа.

Съоснователят и артистичен директор на Deeply Rooted Dance Theater в Чикаго – Гери Абът. За работата по време на Работилницата, той казва: „Моята цел е да представя модерните техники, които мисля, че ще бъдат от ползва на съответната група.“ Това ще проличи и в хореографията му върху песента на Майкъл ДжексънBlue gangsta.

Маркъс Галанте работи върху откъс от един от най-популярните мюзикъли, печелил десет награди „Тони“ – A Chorus line. От премиерата си на Бродуй през 1975 г., представлението с музика от Марвин Хамлиш и текстове от Едуард Клебан се играе над 6000 пъти, което преди излизането на „Котките” е най-дълготрайно представяният мюзикъл в историята на Бродуей. Другата хореография на Маркъс Галанте е бразилска самба.

Професорът по балет и ръководител на катедра „Танц” в Университета на Мисури – Пола Убър  е подготвила балетната миниатюра Plunk. Съвременният балет е вдъхновен от музиката на Морис Равел и от „новите“ движения на танцьорите. „Танцьорите се превръщат в музика“, казва за работата си Пола Уебър.

Петър Илиев, организатор на Dance it!, подготвя танцово-музикалната разходка през времето „Изворът“, по музика на Виторио Монти и Светослав Кърпаров.

Хип- хоп танцова школа „uMove“ се присъединява с танца „ Петък 13-ти“, а Dance Station ще представят танго откъс.

Николина Карагеоргиева подготвя напредналите балетни любители за „Класическа композиция“.

Финалът на спектакъла ще бъде и моментът, в който четирима от участниците в Работилницата ще научат, че ще прекарат шест седмици в САЩ, с пълна стипендия, в Pacific Northwest Ballet , Сиатъл, Deeply Rooted Dance Theater, Чикаго и Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис.

Участниците в Пролетната „Танцова работилница“ (6 април-12 април 2015 г.) работят в продължение на седмица с шест американски и български хореографи, които избират двама души със стипендия за класически балет, един стипендиант за модерен танц и един за хип-хоп. Подобна инициатива няма аналог в България.

 

Билети за спектакъла ще намерите в мрежата на Eventim.

 

Пролетната „Танцова работилница” се организира от Фондация „Танцово изкуство – Илиев” с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

 

Фондация Танцово изкуство—Илиев” е организация с международна дейност, чиято мисия е да предоставя уникални възможности на млади танцьори да се обучават при изявени  специалисти в интензивна и мотивираща среда, както и да развива танцовото изкуство в България и неговото място в българската култура и общество.

Фондация „Америка за България” подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.

- реклама -spot_img