ДА УБИЕШ ПРИСМЕХУЛНИК

- реклама -spot_img

Go Set a Watchman

Издателска къща БАРД е носител на правата за издаване в България на новооткрития роман от Харпър Лий – автор на обичаната книга „Да убиеш присмехулник“. Романът, озаглавен от Лий Go Set a Watchman, ще бъде издаден на български език през зимата на 2015 г.

Сделката е договорена с Андрю Нюрнберг чрез ANA-София.

Харпър Лий: „В средата на 50-те години на ХХ в. завърших един роман, озаглавен Go Set a Watchman, в който участва героинята Скаут, вече пораснала. Вложих в него доста усилия и смятах, че резултатът е приличен. Редакторът ми се впечатли от ретроспекциите за детството на Скаут и ме убеди да напиша роман от гледна точка на малката Скаут. Тъй като бях начинаещ писател, последвах този съвет. Нямах представа, че книгата е оцеляла; бях радостна и изненадана, когато скъпата ми приятелка и адвокат Тоня Картър я откри. След дълги размисли и колебания я споделих с шепа доверени хора и с удоволствие разбрах, че според тях тя е достойна за издаване. Изпитвам истински възторг, че ще види бял свят след толкова години”.

Действието в Go Set a Watchman се развива в средата на 50-те години и включва много от героите в „Да убиеш присмехулник“, около двайсет години по-късно. Скаут (Джийн Луиз Финч) се е върнала в Мейкомб от Ню Йорк, за да посети баща си Атикъс. Тя е принудена да се бори с лични и политически проблеми и се опитва да разбере нагласата на баща си към обществото и собствените си чувства за мястото, където е родена и е прекарала детството си.

След издаването на „Да убиеш присмехулник“ от Джей Би Липинкот през 1960 г. Харпър Лий оставя настрана Go Set a Watchman и така и не се връща към нея. Смятало се, че оригиналният ръкопис на романа е изгубен, но през есента на 2014 г. Тоня Картър го открива от сигурен източник – той е бил прикрепен към оригинален вариант на „Да убиеш присмехулник“, написан на пишеща машина.

Анелия Андонова, издател и управител на ИК БАРД: “Изключително съм щастлива, че ще издадем Go Set a Watchman. След първото си издание през 1960 г. „Да убиеш присмехулник“ се превръща в един от най-обичаните романи в България. Go Set a Watchman е наше водещо заглавие за зимата на 2015 г. и ще бъде забележително литературно събитие!“

ЗА ХАРПЪР ЛИЙ
Харпър Лий е родена през 1926 г. в Монровил, Алабама. Завършва колежа „Хънтингтън“ и следва право в Университета в Алабама. Тя е автор на романа „Да убиеш присмехулник“ и носител на множество литературни награди, включително наградата „Пулицър“ и Президентския медал на свободата.

ЗА ИЗДАТЕЛСТВО БАРД
БАРД е едно от най-големите издателства в България, с над двайсетгодишна история и каталог с над 3000 заглавия. БАРД издава близо 150 нови книги всяка година, в разнообразни жанрове – от романи до научнопопулярна литература. Проучванията показват, че БАРД едно от най-уважаваните издателства в България, с автори като Умберто Еко, Дж. Р. Р. Толкин, Джордж Р. Р. Мартин, Дъглас Адамс, Роджър Зелазни, Рей Бредбъри, Стивън Кинг, Дан Браун, Фредерик Форсайт, Нелсън Демил, Сидни Шелдън, Мери Хигинс Кларк, Даниел Стийл и др. Повече информация ще откриете на bard.bg

- реклама -spot_img