Чужденци в България

- реклама -

„Малки истории” разказват за чужденци в България„Малки истории” разказват за чужденци в България

 

На 18 април предаването разказва историята на Зузана Пиптова. Тя е от Братислава и завършва едно от най-престижните училища там – българското, защото възприема екзотичния за нея език като символ на различното, към което винаги се е стремяла. България и Балканите стават нейна страст и сега тя завършва магистратура в СУ и мечтае да свърже живота си с балканската история и настояще. Изключително очарователна, умна, прекрасно владееща български, Зузана разказва за разликата между мисленето на средноевропееца и българина, за предизвикателствата тук и възможностите на отворения свят.

 

В четвъртък зрителите ще научат историята на Франсине Годой от Бразилия, която определя себе си като съвременен номад. Франсине е живяла в Бразилия, Португалия и от година и половина, заедно със съпруга си и двете си деца, намира своя нов дом в България. Поводът да заживее във Варна е бизнеса на съпруга ú. Дотогава познанията ú за нашата страна били нищожни. Знаела само, че е държава от Европейския съюз. Тя намира вкусът на традиционната ни кухня за интересен, лек и добре балансиран, близък до Ориента и в същото време типично Европейски. Франсине е изследователка на традиционни местни кухни, приема храната като огледало на местната култура и в момента е кулинарен консултант на гурме ресторант във Варна. Типичният български продукт, според нея е киселото мляко- никъде не го е срещала по-рано.

 

В петък предаването разказва за Еди Рамос Бореро, герой от войната в Ангола, награден с три медала за бойни заслуги. Живее в село Микре и пасе крави. Роден е в Гуантанамо, там са родителите му, четирите му сестри и петимата му братя. От казармата го пращат в Ангола. Воюва в специален отряд. По чудо остава жив и невредим. Разбира, че набират хора за работа в чужбина и идва тук. Тогава е на 22 г. Сега гони 50-те. Работи в завод, също и като монтьор. Влюбва се, а жената на сърцето му забременява. Договорът му за престой в България обаче изтича. Отказва да се прибере, защото иска да види бебето. Взимат му паспорта. Детето се ражда, майката изчезва, той остава сам и го отглежда. Работи какво ли не. Един ден съдбата го среща с ромката Бонка. Пламва любов от пръв поглед и остават заедно 16 години.

 

„Малки истории”, от понеделник до петък, 17:50 часа, само по БНТ!

- реклама -