Мнения на собственици на медии и журналисти за “Четвъртата власт”

- реклама -

Четвърта власт„Четвърта власт” – сблъсък на мнения

 

Сблъсък на различни мнения предизвика стартът на политическия трилър „Четвърта власт” по БНТ. Сериалът, който поднася интригуващ разказ за класическия сблъсък между власт, медии и тайни служби, провокира широка дискусия в интернет и социалните мрежи. „Четвърта власт” създава събирателни образи, без да търси аналогии с лица и събития от действителността.

 

МНЕНИЯ СЛЕД СТАРТА НА „ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ”:

 

Димитър Нойков, търговски и маркетинг директор на НВО България: „Интригуващ, завладяващ и актуален. Това, което видях, наистина изглежда доста впечатляващо. С нетърпение очаквам да видя следващите серии, което е един добър показател за всеки сериал – началото трябва да бъде увличащо и при всички положения е доста актуален”.

 

Радосвет Радев, изпълнителен директор на „Дарик радио”: „Четвъртата власт, медийният свят в България е доста анонимен. Анонимен е в неговата самоорганизация, въздействие и т.н. Смятам, че това бъркане вътре поне хвърля камъка в локвата. Ще има много вълни”.

 

Анна Заркова, в. „Труд”

„Четвърта власт” слага пръст там, където се затваря вратата и където убива най-много. Лично аз поздравявам авторите за смелостта да разнищят прецизните отношения власт-медии, защото тази смелост е осъзната и преднамерена. Може би те знаеха, че няма да се харесат на властта, но не очакваха да не се харесат и на журналистите.

Повечето образи в сериала са добре изградени и актьорите са убедителни. На мен обаче ми липсва нормалния, редовия журналист. Поне в първите две серии бяха представени журналистите-звезди и ръководителите на медии, и човек, който е извън средите би си помислил, че журналистика се прави, като спиш с министри и полицаи от службите. Вярно е, че се случва, но рядко. Другото, което бих искала да видя в „Четвърта власт” е „мравешката”, всекидневната работа, където питаш и гледаш, и чуваш не собствения си въпрос, а отговора. Пак ще повторя – адмирирам смелостта да се покаже грозната страна на нещата. Ако се появи и персонажът на обикновения журналист, ще мога да нарека „Четвърта власт” любимия си сериал.

 

Емил Спахийски, анализатор и сценарист:

„Ако с „Под прикритие” БНТ показа, че може да търси нещо повече от развлечение, то с „Четвърта власт” тя показва, че е отговорна медия. Изключително удовлетворен съм, че се прави сериал по тази тема. В последните години журналистиката и печатните медии се бяха превърнали в етикет на упадъчна професия в услуга на властта. „Четвърта власт” показва, че тя на практика е изключително тежка професия, която е подложена на силен натиск, както външен, така и вътрешен. Този сериал докосва не само устоите на професията, но и проблема за това, че демокрацията без свободата на словото е невъзможна. Струва си да дискутираме темата, защото всяка власт рано или късно се изкушава. Като автор и сценарист и на други филми смятам, че кастингът е много добър и успешен.”

 

Силвия Великова, водещ, БНР

Беше ми интересно да гледам сериала, за да се опитам да разбера каква е завръзката на сюжета и доколко ще мога да разпозная прототипите. Не знам дали съм успяла, но ми беше любопитно. Надявам се сериалът да си остане такъв и до края. Не съм работила във вестник, но мисля, че диалозите, които се водят в редакцията, звучат автентично, а сюжетът отразява доста точно това, което се случва в действителност.

 

Мирела Веселинова, главен редактор, сп. „Правен свят”

Динамичен и интригуващ, пълен с послания – това са първите ми впечатления от сериала „Четвърта власт”. Не мога да приема критиките, че нещата са преувеличени, защото тук говорим за филм, а във филмите различните технически похвати и силните нюанси са допустими. Това все пак не е репортаж, за да бъде всичко напълно реалистично. Все още е рано да кажа повече неща, но началото е много добро, така че поздравявам екипа, сценаристите, продуцентите и всички останали. Мисля, че „Четвърта власт” ще е любопитен за българския зрител. И още нещо много важно: доколкото знам, сериалът е завършен през март, така че на практика той предугадил по свой начин събития, които се развиха след това. Така че е и много актуален, защото прави дисекция на проблемите, които стоят на дневен ред с похватите на политическия трилър.

 

Панайот Денев, журналист

„Четвърта власт” е телевизионен сериал. Подчертавам това за онези, които мислят 12-те епизода по 54 минути за нещо друго. „Четвърта власт” още с началото си отговаря на очакванията именно за сериал, дано така продължи. Продуцентите, авторите, режисьорите са се поучили от образци в жанра и се придържат към най-добрата практика. Телевизионният сериал, предназначен за излъчване в праймтайм, когато е добре направен, е разбираем, увлекателен, интелигентно режисиран, красиво заснет, професионално монтиран. В него участват отлични актьори, сред които има популярни и харесвани, но, непременно и непознати за публиката лица. В практиката на могъщите телевизионни компании по света такива сериали, постигнали висок рейтинг на одобрение сред зрителите, са с най-разнообразни сюжети: исторически саги, криминални екшъни, романтични драми, фантастични приключения. Много са. В случая с „Четвърта  власт” отговорността на продуцента БНТ е, че избира да направи съвременен политически трилър и се хвърля във възможно най-дълбоката вода, при това, в условията на мъртво вълнение. Няколко пъти съм се възхищавал на знаменити американски  и британски сериали, в които имам чувството, че пореден епизод описва събития от миналия месец, а сценарият сякаш е писан и снимките са правени миналия вторник. Не сравнявам „Четвърта власт” със знаменити образци, но в това отношение  нашият сериал дори постига нещо повече – изпреварва събития. По-точно – събитията, героите и сблъсъците си ги има през всичките последни 24 години, но сериалът на БНТ изпреварва днешната неудържима реакция на обществото към тях. Вече казах някъде, че още в началото има удари право в сърцето на това, което с право или не, наричаме наша мафия. Още в първите епизоди като централни фигури, замесени в най-порочни схеми, са представени вицепремиер, който е и министър на енергетиката, шефът на “Бюро за национална сигурност”, министърът на финансите, другарка, която върши неясно какво в строго секретна служба за подслушване и проследяване, готвещ се за политическа кариера напорист негодник с тъмни зависимости в миналото и сега, собственик на футболен клуб и сметопочистваща фирма, който прави каквото си иска с журналист, богата пиар деятелка с амбиция да командва задкулисно държавата… И всичките в изпълнение на великолепни актьори! И това аз намирам за най-същественото в „Четвърта власт”. Другото са амбиция, отговорност, професионални умения и… грешки, все неща, каквито този екип притежава. Разните възражения по битови и „фешинг” въпроси, за които дочух, че се залавят първите критици на „Четвърта власт”, ми се виждат предпоставени, продиктувани и смешни. И ще напомня, че такъв, та и по-лъскав нюзрум, направихме в БТА през 1999 г., когато бях директор там. А в София  още тогава имаше и доста по-луксозно обзаведени редакции…На мен ми е интересно. Очаквам неделните вечери с нетърпение и дано не ме разочароват през идните десет седмици.

 

Боян Томов, собственик, Бранд Медия България, изпълнителен директор на сп. „Икономика”

Много мнения се появиха още след първия епизод на „Четвъртата власт” и те са от „Осанна” до „Разпни го”. Смятам, че сериалът би имал успех, тъй като открехва вратата за кухнята на журналистическата професия. Според мен обаче тя не е толкова близка до реалното ежедневие на репортерите и редакторите. Но в крайна сметка във филмите ситуациите винаги са преувеличени. Така обаче сценаристите и продуцентите ясно се опитват да държат зрителите в напрежение. Друг е въпросът, че всеки в гилдията знае, че в нито един вестник няма такъв огромен отдел разследване. 

Цифрите показват, че рейтингът на първите две серии е висок, което означава, че въпреки многото критики сериалът се радва на успех както в гилдията, така и извън нея. Хората, отдадени на журналистиката също печелят точки, тъй като сериалът създава един особен ореол върху професията, който поне засега показва, че медиите наистина са достойни да се нарекат Четвъртата власт.

 

Иван Бедров, журналист

Гледах и двете серии, което за човек, който трудно се заседява пред телевизора, означава нещо. Трябва да призная, че се чувствам странно и ми е необяснима войната за това, доколко той отговаря на действителността. Все пак говорим за филм, който трябва и да забавлява, а не за документална поредица. Иначе спокойно бих могъл да очаквам утре и медицинските сестри да скочат заради „Доктор Хаус”.

Като журналист нямам съмнения, че има нужда да се говори за начина, по който е устроено обществото ни, и за отношенията медии-власт-специални служби-организирана престъпност. Най-малкото е полезно нещата да се погледнат отстрани. Наивно е да се прави списък кой на кого е прототип в „Четвърта власт”.

 

Максим Бехар, PR експерт, M3 Communications Group, Inc.

Само две серии не са достатъчни, за да бъде оценeн един сериал, още повече дал сериозна заявка в продължение на месеци преди неговото начало… Сигурен съм, че този филм трябваше да бъде направен и това е голяма крачка напред в продукциите на БНТ. Трябваше да бъде направен, дори и заради това, за да бъдат чути критиките към него и темата за медиите, за тяхната независимост или зависимост, да бъде поставена на обществено осъждане. Още повече, че винаги съм вярвал и ще вярвам, че свободата на словото е майката на всички свободи в модерната демокрация. Не съм кинокритик, но съм вече близо 30 години по един или друг начин в медиите. Малко като че ли във филма се слага твърде голям акцент на печатните медии, които вече са печална отживелица, особено в България. Струва ми се, че и доста от историите стоят твърде помпозно съчинени и изиграни малко (даже не малко) в стил “”соцреализъм”, но никой не може да избяга от миналото си в крайна сметка. Ще съм любопитен да видя продължението и се надявам следващите серии малко да “слязат” към реалността и да придобият формата на доста по-достоверен разказ. Ако обаче трябва да оценявам филма от гледна точка на неговия маркетинг и на PR-а на цялата продукция, то без колебание му слагам пет по шестобалната система, оценка, която много рядко слагам и на проекти в моята компания.

 

Албена Ивайлова, PR експерт

За първи път в български сериал се показват порочните връзки между медии, политика и служби. За първи път се разказва за натиска на икономически субекти върху репортерите, за заплахите и саморазправата, както и за пряката намеса на службите в политическия живот. Сериалът дава сериозна заявка да посочи и изобличи това, което трови публичния живот в България. Това не е филм за ежедневието на журналистиката, а за манипулациите и задкулисието, които правят опити да завземат всяка свободна територия. Затова смятам, че „Четвърта власт” отговаря на очакванията за политически трилър, който ще ангажира аудиторията. Оценявам и високото равнище на телевизионна реализация, където БНТ вече се наложи като лидер. С интерес ще изгледам и следващите серии.

 

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България

БНТ е телевизия, която не си позволява компромиси с качеството, и го доказва вече и за втори път в сериалите, като първо избихме рибата с „Под прикритие”, сега същото очаква останалите телевизии и с този сериал. Няма други телевизии, няма други сериали – това е истината.

 

Виктор Чучков, продуцент и режисьор

„Четвърта власт” се появява в момент, в който се случват неща, важни не само за нас, но и за поколенията след нас. Такива неща има смисъл да се правят и финансират, и БНТ отново доказа, че прави смислени неща. Сериал с прекрасен актьорски състав, в който всички са равнопоставени и на ниво. Историята е динамична и се води добре от диалога.

По-интересното обаче е друго – сериалът е бил плануван много по-рано и прави чест на националната телевизия, че е видяла смисъла в „Четвърта власт”. Това показва, че той не е евтина поръчкова поредица, която просто иска да яхне историческия момент.

 

Владимир Н. Трифонов, филмов програматор

„Четвърта власт” е сред най-доброто в продукцията на български ТВ сериали в последните години. Впечатлява прецизната драматургия – добре развитите персонажи, както и стегнатата структура. Всеки от героите се откроява със собствен колорит и личи старанието на авторите да бягат от клишетата. Има достатъчно ситуации в действителните отношения медии-политици, които провокират завладяващия реализъм на сериала. Тези отношения остават една от отворените рани на прехода и беше крайно време някой да събере куража да бръкне с вещина в тази рана. Това можеше да бъде направено само с вкус и стил, каквито именно „Четвърта власт” демонстрира. Този филм е адекватна естетическа реакция на ефектите от механизмите, движещи сбъркания ни преход. Режисурата е на изключително високо ниво, както и стилната операторска работа. Монтажът поддържа съспенса ефикасно. По всички критерии – и професионални, и зрителски – сериалът е майсторско постижение, което закономерно трябва да предизвика осезаем отклик у всеки, който го гледа. Негативните оценки трудно могат да звучат мотивирано и биха били по-скоро израз на предубеждение и гузна съвест.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...