Човекът, който остави след себе си светове…

- реклама -

…и когато го няма, защото е в своя фантастичен свят, пак е тук…

Биография на Любен Дилов

ПОРЪЧАЙТЕ ОНЛАЙН

Пропуснатият шанс

„Пропуснатият шанс“ по забавен начин разказва за творческото надлъгване между автора и „писателски“ компютър от бъдещето, програмиран да твори произведения по предварително зададени сюжет и жанр.
Състезанието по находчивост между човек и машина ражда смешни и тъжни прочити на всекидневни и митологични  сюжети, изпробва границите на криминалния жанр – фабула, в която всичко е ясно, но все пак има неочаквана от никого загадка – откровено пародира някои от каноничните сюжети в научаната фантастика. Една компютъризирана Шехерезада се опитва да угоди на капризния творчески ум, копирайки собствения му стил на мислене и изразяване. В равнодушния си опит да бъде творец компютърът бълва история след история, които ще ви разсмеят и натъжат.

За онлайн поръчка на „Пропуснатият шанс“ http://enthusiast.bg/bg/book/259

За мъртвите или добро, или смешно

Аз не се наемам да ги съдя. Да съдиш,

означава да не разбереш, защото, ако разбереш, не би могъл да съдиш“,
казва Любен Дилов във втората част на този весел паноптикум на писателски и сексуално-тоталитарни нрави.

И двата текста са част от „ръкописите в чекмедже“, с които го завари промяната от ноември 1989-а.
Публикувани  в първите години на 90-те в изключително малки тиражи, те практически са непознати за читателите.
С издателство „Ентусиаст“ бързаме да ги представим във втория том от събраните съчинения на Любен Дилов, докато споменът
за годините от втората половина на ХХ век не е все още напълно избледнял у съвременниците ни. Без да претендират за принос в
литературната ни история, те са изключително забавен, смешно-тъжен принос в историята на нравите. И ако, оглеждайки се в
историите на бележити и неизвестни българи, публикувани по-долу, внезапно откриете и себе си, не се сърдете.
Припомняме ви един от обичаните лафове на Дилов-баща: „Събудих звяра в себе си. Оказа се заек похотлив…“

Любен Дилов – син

За онлайн поръчка на  “За мъртвите или добро, или смешно” http://enthusiast.bg/bg/book/288

Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си

Писани буквално в две хилядолетия – 1969 г. и 2001 г. – двата текста интерпретират един и същ, свръхмодерен сюжет – границите на човешкото, когато животът ни започва не просто да зависи, а да се слива с този на машините. Странни идейни и тематични родства се откриват между Станислав Лем и Дилов (случвало се е и да разделят дори международни награди). Сюжетите на „Соларис“и „Тежестта на скафандъра“са изключително близки, а двата романа са писани в едни и същи години – 1960-1961.

„Тежестта на скафандъра“престоява дълго в издателствата, защото комунистическото книгоиздаване е стъписано от „твърдата“фантастика на Дилов – жанр, напълно отсъстващ по онова време у нас.

„Да избереш себе си“пък се доближава, макар и по един диловски – ироничен и еротичен – начин до класическите сюжети на киберпънка. В търсенето на безсмъртие човекът се превръща в машина, принуден сам да определи новите граници и закони на човечността и – най-трудното – сам да си ги спазва.

Любен Дилов-син

За онлайн поръчка на “Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си”  http://enthusiast.bg/bg/book/357

Напред, човечество!

Какво би се случило, ако внезапно всички психично болни на Земята изчезнат, отвлечени от извънземни?
Не бързайте да потривате ръце, че най-после тия от парламента ще си го получат. Предстои безпрецедентно обединение на човечеството в името на това да си върне лудите…
За да отбележи 90-годишнината от рождението на Любен Дилов, издателство „Ентусиаст“ публикува том четвърти от събраните му съчинения, съдържащ хумористична и сатирична фантастика. В тома са поместени някои от най-знаменитите разкази на прочутия ни фантаст, включително и „Напред, човечество“, който се нарежда сред най-превежданите в чужбина български текстове за всички времена. „Новогодишна трагедия“ пък може да се приеме като тридесетилетен предвестник на днешните джендър трагикомедии с „третия“ и други полове, завладяли публичното пространство и медиите. Знаменателно „Осъзнаването на роботите“ излиза отново в годината, когато за пръв път се поставя открито въпроса дали андроид може да получи качеството „личност“, а „За Иван, който искаше да излезе“ е ярък представител на типичните диловски метафори за идиотщината на „дисциплинираните“ общества.

Предстои ви… фантастичен смях!

За онлайн поръчка на “Напред, човечество!” http://enthusiast.bg/bg/book/395

- реклама -