Часът на Земята

- реклама -spot_img

Събота, 31 март, 19:30 ч.

тема: Часът на земята

автор: Марина Цекова

оператор: Цоньо Данчев

 

Тази събота „Темата на Нова” е вдъхновена от Часът на Земята. Оказва се, че България е едно от най-опасните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха. Къде у нас дишат най-мръсния въздух и къде е най-здравословно за живеене? Каква е причината, кой е отговорен за това и какво ни съветва Европа? Отговорите ще потърси репортерът Марина Цекова в „Темата на Нова” броени минути преди да настъпи Часът на земята и светлините в десетки държави да угаснат.

 

 

Неделя, 01 април, 19:30 ч.

тема:  Бисер – борба за оцеляване

автор: Николай Василковски

 

Почти два месеца след наводненията в село Бисер трагедията там продължава. Дни преди началото на строежа на първите нови къщи, условията на живот са изцяло следвоенни. Помощите и даренията не стигат, а хората се изнервят от разпределението им. Недоволство зрее и сред собствениците на частично повредените жилищни постройки. Тонове ценна покъщнина все още затъва в мухъл. В трудната борба за оцеляване хайки от ромски произход дебнат полицаи и жандармеристи, за да преровят мазетата и дворовете за ценни метали и зимнина. Оказва се, че драмата след наводненията ще засенчи самата трагедия.

Ясен спомен за водата-убиец пазят и жителите на русенската община Цар Калоян. Пет години след бедствието там, все още има хора, които живеят без дом в нищета и мизерия.

 

Приликите между ситуацията в Бисер и тази в Цар Калоян са тревожно много. Научихме ли си уроците след двете трагедии? „Темата на Нова” – тази неделя, 19.30 ч. с автор Николай Василковски.

- реклама -spot_img