БОЖАНА АПОСТОЛОВА С ПОЕТИЧЕН РЕЦИТАЛ

- реклама -spot_img

БОЖАНА АПОСТОЛОВА

БОЖАНА АПОСТОЛОВА ПОСРЕЩА ПУБЛИКАТА В НДК
С ПОЕТИЧЕН РЕЦИТАЛ

“Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи.

Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големиПет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи.

Вдъхновен поет, прозаик, меценат на българската литература и култура – Божана Апостолова ще зарадва публиката с поетичния рецитал „Сама и обща“. Събитието ще се проведе на 5 май в НДК от 19:00 часа в зала 7 по покана на ръководството на Двореца. В празника на римуваната реч ще се включи и виртуозът на кавала Теодосий Спасов. Владетелката на словото ще представи пет тома, които обобщават най-доброто от пет десетилетия на творчески търсения.

„Нейните книги са повече от хубави”, пише литературният критик проф. Миглена Николчина. “Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”

Има творци, които притежават таланта да съчетават в душата си няколко дарби. Такава е личността на Божана Апостолова. Неслучайно за благородната си мисия да открива, подкрепя и издава български автори, Божана е наречена Майка Тереза на българската култура. Нейната мисия да служи на родното изкуство е в съзвучие с таланта на издателката да събере няколко същности в едно („…Сама и обща в себе си живея…”).
Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави? „Нейните книги са повече от хубави – пише проф. Миглена Николчина. – Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави? „Нейните книги са повече от хубави – пише проф. Миглена Николчина. – Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”

Голямата Божана ръководи едно от най-популярните издателства за българска литература в България – “Жанет 45″. Явно и тя като героинята от детските си приказки е полетяла след мечтата си да пише, защото днес е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици. Последната й преведена книга с поезия излезе буквално преди месец в Република Турция. Създател на Литературния фестивал „Пловдив чете“ и перманентната културна инициатива „Младият Пловдив чете“. През 1994 г. тя учредява и най-престижната годишна национална награда за поезия „Иван Николов”, която се връчва от 1994 г. насам.

- реклама -spot_img