Бойко Борисов: Надявам се на затвор за Семерджиев

- реклама -spot_img

Бойко Борисов

 Бойко Борисов: Надявам се на затвор за Семерджиев

Премиерът номинира Менда Стоянова за свой заместник

КАКВО СЕ СЛУЧИ В “БЪЛГАРИЯ ГОВОРИ”

НОВА ТВ

Министър-председателят Бойко Борисов атакува oстро вече бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той предупреди, че уволнението му е само първата крачка, а следващата минава в правомощията на Темида.

 “Семерджиев ще има среща с прокуратурата и много неща ще излязат за него още. Ще носи тежка отговорност, защо не и затвор. Той е най-голямата ми кадрова грешка заедно с Трайчо Трайков. Той ми го посочи и аз го назначих, защото такъв беше законът тогава. Аз веднъж ги проверявах ЕРП-тата и глобих. Обещаха да спазват правилата. Това трябваше да следи Семерджиев. Той обаче не си свърши работата и аз го смених”, отсече Борисов в предаването “България говори” по NOVA.

 Той обяви, че вече е огорчен и от наследницата на Семерджиев – Юлиана Иванова, след като новата шефка на ДКЕВР призна, че нейна фирма е извършвала незаконна онлайн търговия с цигари.

 „ДКЕВР трябва да се ползва на 100% с доверието на хората. То е ясно, че Юлиана Иванова е скрила от мен. А аз я питах дали има нещо, което да я смущава. Това, което ми е неприятно, е, че тя не го е споделила с мен. Ако го знаех, никога нямаше да я назнача. Така или иначе обаче двете най-големи партии приеха да се избере цялата комисия на ДКЕВР с 2/3 от гласовете на парламента заедно с нейния председател. Така ще можем да избегнем този конфуз, който се получава”, коментира Борисов.

 Министър-председателят посочи Менда Стоянова като политик, когото би избрал за премиер, ако самият той не да изпълнява сегашните си функции. Провокиран от въпрос на водещия, Борисов отговори без да се замисля.

 „Премиерът трябва да има по-обща визия за дейността на всички министерства. А тя има такава. За шеф на предизборния щаб на ГЕРБ за изборите, естествено винаги бих посочил вицепремиера Цветан Цветанов. Той е моторът и душата на партията, той е пълният отличник”, отсече премиерът.


Бойко Борисов похвали и Лили Павлова. Той бе категоричен, че ако трябва да даде златен медал на един от министрите си, това е именно тя.

 “Лили Павлова се справя най-добре. На този етап бих дал на нея златния медал. И в момента е на магистрала “Струма” да проверява изграждането”, каза Борисов.

 Не толкова доволен министър-председателят бе от скандалите около Мирослва Найденов и парите, които земеделското министерство даде за инсталиране на интернет програми.

 „Ако е дал пари неправомерно, ще си отиде, както си отидоха другите”, отсече Борисов.

 Премиерът обърна внимание и на протестите от последната седмица.

 „Знаете ли защо е всичко това? Хората протестират, защото аз ги чувам. Приемам ги и решавам проблеми. Затова има и протести. Имаше и по времето на Станишев за пенсиите. Тогава като кмет съм разписвал разрешение за протести всеки четвъртък”, сподели премиерът.

 Борисов не подмина и темата „Буда”.

 „Това е гнусен компромат, който дори не бе подготвен както трябва. Показаха един документ, който може да бъде изготвен за всеки. Какво лошо има обаче ако си сътрудничил на службите в името на държавата? Изобщо неме интересува какво още ще изкарат за мен. Когато бях охранител Царя ми беше бизнес. Охранявах най-силните хора по онова време. Бях и най-добрия полицай”, заяви Борисов.

 По думите на премиера основния му опонент и лидер на БСП Сергей Станишев е израснал много.

 „Той дори смачка създателя си Георги Първанов. Нас ни тъпче умело със своите медии. Видяхте колко дни се говореше само за „Буда”, а за това че ни бяха отпуснати за пръв път повече пари от Европейския съюз – нито дума”, изтъкна министър-председателят.

 Премиерът коментира и посещението си в Македония.

 „Ще се срещна с колегата Никола Груевски. Няма нищо тайно във визитата в Македония. Преди няколко дни споменах за телефонния разговор с премиера на Македония. Казах му, че не е хубаво така, с другите премиери в Европа имам по десетина срещи, те идват в България, ние ходим там, комуникацията е прекрасна. Основният принцип в Европа е, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Казах му на колегата – ела, дай да поговорим малко. Не ни отива – на двете държави да бъдем в такива отношения, ние трябва да бъдем в най-най-добри отношения и трябва да покажем това и на хората, каза Борисов. 

Груевски пък му отговорил – „да, но как, кога, медиите какво ще кажат”.

 „Казах му кажи само кога, покани ме, идвам при теб, ще седнем, ще поговорим, трябва да дадем знаци на хората. Няма нищо тайно. Казал съм му просто – ще дойда да се видим, да вечеряме, да поговорим, заедно с външния министър, без почести, без помпозности. Да седнем като приятели, като хора, да обсъдим това, което комисиите правят. Мисля, че това е добър жест, не е лош. Ние трябва да сме в най-добрите отношения”, каза Бойко Борисов.

 Премиерът завърши интервюто си за „България говори” с любопитен спомен за времето на S-класите.

 „Когато всички караха мерцедеси, а аз имах пари си купих Лада – чисто нова с найлончетата”, сподели премиерът.

 

ОЩЕ ОТ “БЪЛГАРИЯ ГОВОРИ”

НОВА ТВ

 Сидеров: ГЕРБ и ДПС са заедно

- реклама -spot_img