Богата програма от Дома на хумора

- реклама -

Дом на хумора и сатиратаДомът на хумора и сатирата „черпи” с изкуство за рождения си ден

По установена традиция, на рождения си ден – 1 април – Домът на хумора и сатирата не само ще получава подаръци, но и ще раздава такива на добри приятели и съмишленици. Щом става дума за Веселата къща, веднага се подразбира, че ще се даряват преди всичко усмивки и добро настроение.

Освен богатата програма и празничните изложба под собствения покрив, Домът е подготвил и специални колекции от фонда си „Хумор на народите”, с които ще гостува в други градове по случай 40-я си рожден ден.

Поради големия интерес към актуалната тематика на колекцията „КарикаТуристи”, подготвена в партньорство с Дирекцията „Национален парк Централен Балкан”, части от пътуващата изложба ще бъдат представени на две места едновременно.

За Германия вече отпътува една подбрана част от „КарикаТуристи – колекция от 20 карикатури на екологична тема от изтъкнати български и германски майстори в жанра. Тя ще гостува на Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург, с когото Домът на хумора си сътрудничи вече пет години.

Друга част от пътуващата изложба „КарикаТуристи” ще гостува през първата половина на м. април в Дома на културата „Мара Белчева” в Севлиево.

Мащабно представяне с три значими колекции от фонда „Хумор на народите” Домът на хумора и сатирата ще осъществи в китен град отвъд Балкана. В една от залите на Историческия музей в Асеновград ще бъде показана изложбата „Празниците на българина” – тематична колекция от 40 живописни творби на 25 български художници.  Темата за празничните веселия е изкушение за едни от най-талантливите наши живописци. В изложбата присъстват платната на Стоян Венев (”Ръченица”), Дечко Узунов (”Шопите на Елин Пелин”/, Здравко Йончев (”Сватбен ден”/, Иван Попчев (”С уиски на прасе”), Калина Атанасова (”Нестинарки”), Николай Алексиев (”Карнавал”), Цветан Колев (”Трапеза”), Кеазим Исинов (”Пролетно тайнство”), Вълчан Петров (”Притчата”), Кирил Божкилов (”Трифон Зарезан”), Наум Хаджимладенов (”Клоун”), Енчо Пиронков (”Женско хоро”) и др.

Дом на хумора и сатиратаСъщо в Историческия музей на Асеновград ще бъдат изложени 11 творби на художника Коста Форев (1942–1993) – цялата авторова колекция, съхранявана в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС. Платната ще са част от представителната юбилейна изложба, организирана от Община Асеновград по повод 70-годишнината от рождението на именития й съгражданин.

А в градската библиотека на Асеновград Домът на хумора и сатирата ще представи изложба на големия приятел и съмишленик на Веселата къща – талантливия художник Борис Димовски. В музейния фонд „Хумор на народите” се съхраняват  390 творби на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби. През април жителите и гостите на Асеновград ще имат удоволствието да видят впечатляващата колекция “Quo vadis?” (Латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски).  Изложбата съдържа 30 илюстрации на популярни крилати мисли, пресъздадени от художника с брилянтно чувство за хумор.

Карикатуристът от с. Яврово (Асеновградско) си отиде от този свят преди пет години, но неговото творчество продължава да вълнува и да радва почитателите на рисувания хумор. Освен като илюстратор на прочутите „Люти чушки” на Радой Ралин, габровци го опознават и покрай връзката му с Дома на хумора и сатирата – с изрисуваните анекдоти в постоянната експозиция „Корените на габровския хумор”, с илюстрациите на сборника „Габровски шеги”, с дизайна на колекцията уникални габровски хумористични сувенири и др. За забележителния си принос в съграждането на ДХС и в утвърждаването на Габрово като столица на хумора, през 1983 г. Борис Димовски е отличен със званието „Почетен гражданин на Габрово”.

 

Дарина Маринчевска,  Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово  

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моята булчинска рокля (откъс)

Излезе от печат сборникът „Моята булчинска рокля“, в който 44 неслучайни жени разказват своите съвсем истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова. Представянето на книгата...

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, обяви премиерът Борисов

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат...

255 са новите случаи на коронавирус у нас

255 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 5 047 PCR-теста през последното денонощие. Това е около 5,05 на сто от общия...

БНТ 3 ще излъчва 30 часа на живо от „Ролан Гарос“

Вижте мачовете на Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и всичко най-интересно от турнира в ефира на обществената телевизия   В периода 27 септември – 11...

Проблемите на онлайн обучението в „Рецепта за култура“ по БНТ 2

 В новия брой на предаването „Рецепта за култура“, на 26 септември от 18:00 часа па БНТ 2, водещият Юрий Дачев ще насочи вниманието към...

Мъжът, открил детето от Якоруда: Видях го легнало на пътя – Здравей, България (25.09.2020)

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...