БНТ 2- ПРЕМАХВАНЕ НА НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА В БЪЛГАРИЯ

- реклама -spot_img

ПОРЕДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА НА БНТ2

ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА В БЪЛГАРИЯ

Кампанията на новините на БНТ2 за премахване на незаконните сметища в България получи специална от Дарителската програма на „Мото Пфое“ за опазване на природното и културно наследство за 2016 година. За първи път  фондът присъжда специална поощрителна награда за медия с реален принос в опазването на околната среда.

На официална церемония в Националния исторически музей бе отличена инициативата на Новините на БНТ2 „Да почистим незаконни сметища в България“. Повече от година в рамките на кампанията зрителите и репортерите на БНТ2 полагат усилия да се справят с един изключително важен обществен проблем, който за журналистите от обществената медия се превърна в кауза – да направим България по-чиста.

Над 120 репортажа за близо 100 незаконни сметища са открити от репортерите и зрителите на БНТ2 досега. БНТ2 разви инициативата и създаде интерактивна карта, на която са маркирани незаконните сметища.

Журналистите на обществената медия станаха инициатори и сами участваха в редица инициативи за почистване на най-абсурдните сметища в страната – в Късноантичната гробница край ЖП гара „Тракия“ в Пловдив и в местността „Копитото“ в Природния парк „Витоша“. Съвместно със зрителите репортерите установиха и най-голямото незаконно сметище – във варненския квартал „Максуда“. За година и половина, то беше чистено няколко пъти, но и в момента е затрупано с отпадъци. В инициативата бяха отличени кметовете, които реагираха най-бързо и адекватно, както и тези които имаха най-бавна реакция.

Освен почетен плакет и диплом, инициативата на БНТ2 за премахване на незаконните сметища в България получи и парична награда. Тя ще бъде използвана за организиране на събития с образователна цел на местата, където сметищата непрекъснато се образуват отново, след като бъдат почистени.

Вече 20 години програмата подкрепя индивидуални или колективни проекти насочени към  опазване на природата и съхранение на културното наследство, които вече са в процес на реализация или са демонстрирали ефективни резултати. 1149 инициативи са участвали в конкурса досега и 84 от тях са получили финансиране на обща стойност 328 000 лева.

Европейските награди Хенри Форд за опазване на природното и културно наследство са учредени през 1996 година, а програмата се реализира с подкрепата на ЮНЕСКО и Съвета на Европа. По-късно е създадена и дарителската програма, която едноименната компания продължава да финансира.

Проектите се оценяват от независимо експертно жури, което включва експерти от Министерството на културата, Министерството на околната среда и водите и Министерството на образованието, а негов председател е първият носител на наградата на Дарителския фонд д-р Петър Янков от Дружеството за защита на птиците в България.

Репортаж от церемонията по награждаването можете да видите на сайта на БНТ: http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-blagoevgrad/initsiativata-za-premahvane-na-nezakonnite-smetishta-sas-spetsialna-nagrada

- реклама -spot_img