БНТ1 ПРЕДСТАВЯ СЕЛЕКЦИЯ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ НА БИ БИ СИ

- реклама -spot_img

 

Забележителна телевизионна документалистика всеки петък през юни и юли 

Документалните филми на Би Би Си отново се завръщат на екрана на Българската национална телевизия. През юни и юли БНТ1 ще представи пет от най-добрите нови заглавия на британската обществена медия. Всеки петък от 22:00 часа българските зрители ще имат възможност да гледат качествена телевизионна документалистика, проследяваща значими събития през последните години – Брекзит, историята на семейство Тръмп от имигрантството до Белия дом, международните кризи през изминалите десетилетия,  сваленият полет MH17 на малайзийските авиолинии над Украйна, когато загиват почти 300 души и гибелта на принцеса Даяна.

 Документалната поредица „Виж Би Би Си“ стартира на 16 юни с филма „Брекзит: Битката за Британия“ (2016). Този документален филм на режисьорите Адам Гримли, Майк Ръдин и Катрни Чърчър, бе излъчен миналия август по британската телевизия. Документалната лента изследва какво довежда до провала на плана на Дейвид Камерън за провеждането на референдум и как побеждават противниците на ЕС.

На 23 юни 2016 година Великобритания бе разтърсена от същинско земетресение в политиката. Часове след излизането на резултатите от референдума, проведен в Обединено кралство относно оставането или не на страната в Европейския съюз, британският министър-председател подава оставка, курсът на лирата пада, а Уестминстър е объркан. Как и защо се случи тази революция в европейското семейство? Как това ще промени британската  политика? Филмът разкрива какви са причините, довели до този ураган, който слага не само край на министър- предателството на Камерън, но променя мястото на Великобритания в света. Политическият анализатор Лаура Кюенсберг говори с политици и граждани, с хората, водили двете противопоставящи се кампании.

 „Запознайте се със семейство Тръмп“ (2017) е вторият, селектиран от БНТ1, документален филм. В него се проследява историята на известното семейство. Това е забележителен разказ за необичайния, но успешен път от имигрантството до Овалния кабинет  в Белия дом. Във филма се разкриват биографични факти за новия президент на САЩ, за произхода му, за средата, в която е израсъл. На 23 юни зрителите ще видят и много архивни кадри и личности, свързани с  живота  на Доналд Тръмп, както и самият него. Режисьори на „Запознайте се със семейство Тръмп“ са Марк Радис и Пол Берцелер.

Третият документален филм, включен в поредицата „Виж Би Би си“, ще бъде излъчен последния петък на месеца (30 юни). „От щабквартирата на третата световна война“ (2016) е виртуална проекция на напрежението и кризите в международните отношения през последното десетилетие. Режисьорът на филма – Гейбриъл Рейндж – следва векторите на потенциалната заплаха за стабилността и мира, като визира познати конфликтни зони, в случая прибалтийските републики. Хипотетичният сценарий, разработен от водещи военни експерти,  допуска ситуацията от Украйна да се възпроизведе в Прибалтика, където също живеят голям брой руснаци. Авторите на документалния филм изследват реакциите на отделните страни – членки на Алианса, както и подхода на аналитичните и командните центрове в условията на реален военно-политически конфликт.

На 7 юли БНТ1 ще покаже филма на режисьора Майк Рудин – „Конспиративни досиета: Кой свали полет МН17“ (2016). След като самолет на малайзийските авиолинии бе свален над Украйна, при което загинаха общо 298 души, в социалните медии започват да валят различни теории, някои от които – доста конспиративни. Докато официалното разследване стига до заключението, че отговорността носят сепаратистките бойци и техните руски поддръжници, други твърдят, че е виновно украинското правителство и дори ЦРУ. Документалният филм се опитва да раздели фактите от измислиците с помощта на свидетелства на очевидци, сателитни снимки, записи на телефонни разговори, видеозаписи и снимки, направени от случайни свидетели, както и доказателства, предоставени от експерти. В свят, в който информационните войни, водени онлайн, могат да бъдат също толкова значими, колкото и същинските бойни действия, „Конспиративни досиета“ анализира ролята на Кремъл в търсенето на истината за това кой свали MH17. Авторите твърдят, че няма притеснителни кадри, но има покъртителни кадри.

Последният, пети документален филм, БНТ1 ще покаже в две части на 14 и 21 юли. Той е озаглавен „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“ (2017) и разказва за загубата на „принцесата на народа“. За британците смъртта на Даяна  е равнозначна на гибелта на Джон Кенеди за американците. Чрез архивни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на принцесата на Уелс, както и на обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър пресъздава неописуемия  шок, който преживява нацията. Новината за смъртта на Даяна се възприема като истински катаклизъм и като необяснима трагедия. Реакциите на кралското семейство, обвиненията към тях, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция  – това са част от темите на документалния филм на Би Би Си.

 

 Гледайте най-новите документални филми на Би Би Си всеки петък от 22:00 часа през юни и юли по БНТ1!

 16 юни – „Брекзит: Битката за Британия“

23 юни – „Запознайте се със семейство Тръмп“

30 юни – „От щабквартирата на третата световна война“

7 юли – „Конспиративни досиета: Кой свали полет МН17“

14 и 21 юли – „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“   

- реклама -spot_img