БНТ РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА НА КАТРИН МАКАРОВ

- реклама -

КАТРИН МАКАРОВ

Документалната поредица „Отворени досиета” продължава и през декември

В сряда (3 декември) от 22:00 часа по БНТ1 ще бъде разказана историята на млада жена с френски паспорт, която се оказва една от жертвите на Държавна сигурност. Това е Катрин Макаров и тя е един от героите в документалната поредица на националната телевизия – „Отворени досиета”. Филмът ще се опита да даде отговор на въпроса защо трябва да се познават архивите на ДС, пресъздавайки обстановката в НРБ през очите на един чужденец. Катрин Макаров пристига у нас през 70-те години на миналия век и попада в средите на руски емигранти. Скоро се оказва подсъдима в процес, инспириран от КГБ и реализиран от Държавна сигурност, като целта е да бъдат „разобличени” разпространяващите антисъветска литература белоемигранти. Със застъпничеството на посолството на Франция, няколко месеца след присъдата, тя е освободена и екстрадирана в Париж. Впоследствие се омъжва за една от видните фигури на белоемигрантството в България, който също е осъден по този процес. След падането на Стената Катрин многократно посещава страната ни, а от две години системно проучва архивите на ДС и документите от процеса срещу нея.

Проектът на БНТ „Отворени досиета” стартира със силен зрителски интерес през месец ноември. Поредицата продължава и през декември. Предстои да бъдат разказани от първо лице и още две болезнени истории от тоталитаризма.

Филмът на 10 декември ще опише съдбата на децата на политическите затворници. Синовете разказват за своите бащи. Един от тях е Лъчезар Заркин. Баща му – журналистът и писателят Георги Заркин – е жестоко убит в Пазарджишкия затвор през 1977 г. След промените Лъчезар Заркин напразно търси правосъдие за смъртта на своя баща. Издава затворническото му творчество, за да запази паметта за делото му. Притежава уникални архивни материали от баща си, изнесени тайно от затвора

Последната документална лента, която ще бъде излъчена на 17 декември, пресъздава драмата на жертвите на „възродителния процес” и проследява каква е съдбата на мюсюлманите в България, пострадали от него. Зрителите ще видят Халил Расим – един от автентичните противници на режима, 20 години от живота, на когото преминават в затворите.

Трима режисьори работят върху шестте документални филма – Димитър Коцев – Шошо, Николай Василев и Любомир Младенов. Сценарист е Христо Христов, оператори – Борислав Георгиев, Георги Челебиев, Венци Нешев, а редактор – Мария Атанасова. Продуцент на „Отворени досиета” е Катя Атанасова.

Проектът се реализира като част от инициативата „25 години свободна България”.

Гледайте „Отворени досиета” всяка сряда от 22:00 часа само по БНТ1!

- реклама -