БНТ ПОКАЗВА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА БНР

- реклама -spot_img

БНТ ПОКАЗВА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

ЗА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

 

БНТ ще излъчи документалния филм „Олово срещу словото” по повод 80-годишнината от създаването на Българското национално радио. Зрителите могат да го гледат в  събота (24-ти януари) от 19:00 часа.

Автор на филма е журналистката Поля Станчева, която бе генерален директор на общественото радио в периода 2001-2007 година. В документалната лента звучат гласове на исторически личности и записи на важни събития, съхранени в Златния фонд на БНР. Телевизионният екип, с режисьор Константин Младенов, оператор Божидар Симеонов и редактор Мира Бозева, използва и архивите на БНТ, за да илюстрира звуковата история на радиото и да надникне в неговото съвремие.

Поля Станчева обобщава, че историята на националното радио е историята на 20-ти век. «Не само, защото пази звуковите свидетелства за отминали събития, но и защото самото то участва в написването на тази история. Радиото и авиацията поставят началото на електронните медии и космонавтиката, довели до нов етап в нашето развитие. Човекът осъществява мечтата си да покори небето, но там се пренасят и водят най-тежките и кръвопролитни битки през изминалия век. В този двубой участва и радиото. Ефирът е разкъсван от вражески радиостанции и това продължава и по време на Студената война.» – допълва още тя.  Според нея словото успява да прекоси ефира и да стигне до всеки, който иска да го чуе, тъй като борбата за неговата свобода никога не е спирала.

 

Гледайте „Олово срещу словото“ на 24-ти януари от 19:00 часа

само по БНТ1!

- реклама -spot_img