БНТ ОТНОВО СТЪПВА НА АНТАРКТИДА

- реклама -

Atanasova

Журналистката Цвети Атанасова ще снима филм за живота на Ледения континент

Българската национална телевизия отново ще стъпи в най-южната точка на земното кълбо – Антарктида, благодарение на журналистката на националната медия Цветелина Атанасова. Пет години след първото си пътуване до там, Цвети отново заминава за Ледения континент като част от експедиция, водена от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Групата ще отпътува на 10 декември за Южния материк и се очаква да пристигне след около двуседмично пътуване. Тя ще остане там поне до средата на януари.

Цветелина Атанасова, по-известна като журналистката-пътешественик, ще се включи в екологичен проект, който има за цел да проучи влиянието на човека върху живота на ледения континент. „Ние сме инвазивни видове там, и е много важно да разберем как присъствието ни променя околната среда“, каза Цвети преди да отпътува. Експедицията ще се съсредоточи и върху ремонта на пречиствателната станция, инсинератора на българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Предстои да бъде изградено и депо за отпадъци.

За Цвети Атанасова предизвикателството да снима репортажи и да работи на Антарктида не е ново. През 2010 г. тя засне филма си „Черно и бяло“, в който разказа за хората, които работят в суровите условия на вечната зима. Героите й се изповядват за катарзиса, който на остров Ливингстън, за мисията Антарктида и приказните дълги дни на Антарктическото лято. „Това означава съвсем нова нагласа на биологичния часовник, пренастройване на психиката, приспособяване към условия, които човек на цивилизацията не може дори да си представи, но въпреки това мнозина се връщат отново“, разказва Цвети.

Заедно с Христо Пимпирев и режисьора Милан Кузов, Цвети Атанасова е автор и на друг филм за Антарктида, който имаше своята премиера през тази година – „90 градуса южна ширина“.

- реклама -