БНТ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО СЪС СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА

бнт

 Четири часа по стъпките на 6-ти септември

В Деня на Съединението – 6 септември – БНТ ще предложи на зрителите си специална 4-часова програма, която ще проследи пълния развой на драматичните събития около светлия празник. В последния час от предаването Националната телевизия ще излъчва на живо от Студио „Аполония“, откъдето ще отрази и културните теми от провежданите там „Празници на изкуствата“.

В  началото на изданието ни „Денят на Съединението“ акад. Константин Косев и проф. Андрей Пантев ще въведат зрителите в международната обстановка преди Съединението. Пряко включване от Варна ще разкаже как Княз Александър ІІ Батенберг получава в морския град вестта за обединението на Княжеството с Източна Румелия. Очаквайте любопитни факти около създаването и функционирането на тогавашните митници в Трявна и Вакарел. От Благоевград пък ще покажем запазени документи в Регионалния исторически музей в град Петрич, даващи пълна картина за обстановката в Пиринския край по време на Съединението, както и репортаж за ценни печатни издания със спомени за Съединението и снимки на участници в Сръбско-българската война. Ще се пренесем и в Русе, където Държавният архив съхранява изключително интересни свидетелства за онези дни, завещани ни от Захарий Стоянов, семейство Каравелови и други значими исторически фигури. 

Гостите в предаването ще дискутират различните аспекти на обединението на България като ключов исторически момент. Проф. Веселин Янчев, проф. Милко Палангурски и доц. Валери Колев ще припомнят най-същественото от подготовката и самия акт на Съединението. От Велико Търново репортерите ще ни пренесат на мястото, където Княз Батенберг издава Манифеста на Съединението.

Водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович ще разискват международния отзвук и защитата на обявеното национално ни единство заедно с проф. д-р Петко Петков от Великотърновския университет. Репортаж от Българския исторически архив към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“  ще хвърли светлина върху тогавашното гражданско общество и толерантността, присъща  на българите след Освобождението. Иван Кънчев и Марио Мишев от сайта „Българска история” от своя страна ще фокусират вниманието си върху поуките, които може да извлечем от случилото се на 6-и септември 1885 г.

Литературният критик Михаил Неделчев ще се включи от студиото ни в Созопол, където с водещите Александра Гюзелева и Михаил Заимов ще анализира девиза „Съединението прави силата” през призмата на художествената литература. Очаква ни и среща с диригента на Военния биг бенд Стара Загора кап. Цветомир Василев.

Освен че ще проследим вълнуващите събития от град Пловдив, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019-а, ще направим и репортаж от уникалната изложба на Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и напусналия ни неотдавна Никола Манев. Творбите на трима от най-известните български художници, работещи в Париж през последните години, ще бъдат показани в съвместна изложба в залите на Градската художествена галерия. Ще си припомним и интересни факти от биографията на поканения през 1881 г. от правителството на Източна Румелия чешки художник Иван Мърквичка. Зрителите ще се запознаят и с делото на съратника на Захари Стоянов, който първи съобщава по телеграфа новината за Съединението – Иван Стоянович Аджелето.

От 20:30 ч пряко от Пловдив БНТ1 и БНТ Свят ще излъчат тържествената заря-проверка по повод 133-ата годишнина от Съединението.

Избрано от филмовата програма на БНТ в празничния ден:

„Часът на нашето Съединение“ (България, 2005 г.) е документалният филм на режисьора Светослав Овчаров, който БНТ1 ще излъчи от 19:00 ч. на 6 септември (четвъртък), разказва за лудите глави, дръзнали да нарушат решенията на Великите сили.

В По БНТ Свят от 12:30 ч. пък ще бъде показана документалната лента “Известният непознат Иван Стоянович (Аджелето)”.

Останете с празничната програма на БНТ на 6 септември – Денят на Съединението!

- Advertisement -